lördag 14 november 2020

The Invisible GuardianTitel: El guardián invisible / The Invisible Guardian / Den osynlige väktaren
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Spanien/Tyskland
År: 2017
Regi: Fernando González Molina
I rollerna: Marta Etura, Elvira Mínguez, Nene, Francesc Orella

Handling: En spansk FBI-agent som återvänt hem till Spanien försöker fånga en seriemördare som dödar tonårsflickor. Samtidigt tvingas hon konfrontera sitt mörka förflutna.

Omdöme: En död tonårsflicka hittas naken vid en flod. Det är det andra liknande fallet inom loppet av några veckor. Polisdetektiven Amaia Salazar (Marta Etura) leder utredningen. Hon är den bästa de har, inte minst då hon utbildats av FBI. En ledtråd gör att Amaia beger sig till sina hemtrakter, en dal där en speciell kaka kommer ifrån. En sådan kaka har hittats på offrets könsorgan. När Amaia anläder måste hon ta itu med sitt mörka förflutna samtidigt som en tonårsflicka försvinner i området.Redan tidigt känns det att det är en film som lägger tid och omsorg på inramningen. Det är god stämning som byggs upp och det står tidigt klart att vi har en seriemördarthriller framför oss. Filmen bygger på en bok av Dolores Redondo som inte bara ger oss en rakt-på-sak seriemördarhistoria. Här finns mer att begrunda när hjältinnan Amaia försöker lösa mysteriet.Förutom ett gott mysterium, god stämning och bra inramning (gott om regn likt bra koreansk film brukar ha i genren) i denna spanska thriller och jakt på en seriemördare, finns det två element som inte är helt till belåtenhet. Dels är det Amaias förflutna som utforskas en del, vilket förvisso är ok men hennes mamma visas upp som en väldigt ond person mot henne utan att det egentligen förklaras. Dels är det en del övernaturliga inslag som kan kopplas till den onda mamman, men då det alltså inte riktigt förklaras blir det mer att man får gissa och kan ana sig fram.Filmen hade gjort bättre i att skippa de övernaturliga elementen helt då de inte hade behövts i en sån här film som lyckas med en hel del annat. Det känns även som en del lämnas utan förklaring som är viktigt för motivbilden och kopplingen till Amaia. Förmodligen ska det vara öppet för tolkning och vara lite mystiskt, men som sagt så hade det inte behövts. Det är dock något uppenbarligen boken vill få med och det förstör inte filmen då det aldrig blir för mycket. Något lång blir dock filmen med en bit över två timmar, men då den håller mystiken och stämningen uppe mest hela tiden funkar det så.

I efterhand visar det sig att detta är första delen i en trilogi, vilket kan förklara varför en del inte får sin förklaring här och lämnas lite öppet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar