söndag 13 december 2020

Beau pèreTitel: Beau père / Beau-père / Stepfather / Styvfar
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: Frankrike
År: 1981
Regi: Bertrand Blier
I rollerna: Patrick Dewaere, Ariel Besse, Maurice Ronet, Nathalie Baye, Nicole Garcia

Handling: När 14-åriga Marions mamma dör i en olycka lämnas hon med sin vänliga, men förvirrade, styvfar Rémi. Deras relation blir mer och mer intim för att till slut, trots Rémis ursprungliga motvilja, utvecklas till ett kärleksförhållande. Deras kärlek möter dock många hinder när de måste dölja den för vänner och bekanta, och dessutom överkomma skuldkänslor och skam.

Omdöme: På ytan och inledningsvis när huvudpersonen Rémi sitter och spelar piano på ett fint uteställe och pratar in i kameran, verkar det vara en komedi. Det hela visar sig mer vara ett melankoliskt drama med en del underliggande humor, även om det snarare utvecklas till att bli en film om förbjudna begär.
Rémi (Patrick Dewaere) är en barpianist som lever med modellen Martine (Nicole Garcia) och hennes dotter Marion (Ariel Besse). När Martine omkommer i en bilolycka, finner sig plötsligt Rémi och Marion ensamma tillsammans. Marions biologiska far Charly (Maurice Ronet) driver en nattklubb och har inte tid med en 14-årig dotter, men självklart ska hon flytta in hos honom. Marion vill dock annat, hon vill stanna hos Rémi. Snart visar det sig att hon börjat få känslor för sin styvfar Rémi, något som inte besvaras.
Det är en något udda filmupplevelse man bjuds på. Ingen direkt komedi alltså som man först kan få för sig, men inte heller gravallvarlig så att det skulle bli mörkt och dystert. Rémi är lite halvpatetisk, men menar väl. Efter filmens första tredjedel blir det hela bättre då Marion blottar sina känslor och gör närmanden som Rémi försöker värja sig mot. Det blir nu småroligt på ett något obekvämt sätt då det hela är autentiskt och inte bara någon petitess Rémi eller vi tittare kan vifta bort.
Att den här filmen skulle kunna eller få göras idag finns inte på kartan. Men regissören Bertrand Blier, som även skrivit manuset baserat på hans bok, utforskar ämnet på ett konstnärligt vis med en delikat balans. Den utmanar tittaren och ibland provocerar den även. Tanken är på många sätt att visa en ung tjejs övergång till att bli kvinna. Det är hon som är den drivande vilket gör att det hela blir lite mer acceptabelt. Trots det är det ett kontroversiellt ämne och en film som var kontroversiell när den kom, men också ganska hyllad. Mer fascinerande än strålande, även om den har något efter den trevande inledningen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar