onsdag 23 december 2020

Black Christmas (Revisited)Titel: Black Christmas / Silent Night, Evil Night / Stilla natt, blodiga natt
Genre: Mysterium/Thriller/Skräck
Land: Kanada
År: 1974
Regi: Bob Clark
I rollerna: Olivia Hussey, Keir Dullea, Margot Kidder, John Saxon

Handling: Det är juletid och sorority-tjejerna ska ha vinterlov. Många av dem åker bort, men Jess och några till stannar kvar i sorority-huset. Tjejerna får en rad skrämmande samtal, men vet inte vem som ringer. Rösten säger att de kommer att dödas, en efter en.

Omdöme: Denna av många uppskattade julskräckis gjorde inte mycket väsen av sig bland kritikerna när den kom. Men numera ses den som en klassiker i skräckgenren. Den var bland de första slasherfilmerna, även om det inte är så mycket slasher över den utan snarare psykologisk skräck.Ett tiotal tjejer som bor i ett sorority-hus har en fest kvällen innan de flesta av dem ska åka hem över jullovet. De får dock ett nytt obscent och skrämmande samtal. En del tar det med en klackspark medan andra blir rädda. Snart har en av dem försvunnit samtidigt som en annan, yngre 13-årig flicka försvunnit och senare hittas död vid sjön.Samtalen fortsätter och Jess (Olivia Hussey) finner sig snart vara isolerad i huset då hennes vänner mystiskt börjar försvinna. Hennes räddning kan bli polisen vars utredning leds av Fuller (John Saxon) som försöker spåra samtalen genom telefonavlyssning. Kan det vara någon i tjejernas närhet, inte minst Jess?Det går inte att komma ifrån att filmen tar ett tag på sig att komma igång, att bli varm i kläderna. Kanske är det endast en slump, men efter att de två jobbigaste karaktärerna i filmen tystats av mördaren blir filmen bara bättre och tätare resten av speltiden. Andra halvan av filmen blir klart mer stämningsfull när Jess är ensam (eller är hon?) i huset.Vad som gör att filmen funkar och måste hyllas är det faktum att den bygger upp stämningen bra. Den använder sig av lite okonventionella metoder för att uppnå det. Fotot, musiken, mördaren, upplösningen skiljer sig från det ordinära i genren. När filmen liksom hamnar rätt halvvägs in, kör den på resten av vägen och blir en stämningsfull liten skräckis med gott om atmosfär. På det ett slut som känns både oväntat och förfriskande. Uppskattas nog lite mer nu än senast den sågs.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

 1. Såg om den senast i år -- fantastisk film!

  God jul och gott nytt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var läge och dags att se om den. Kul nog mindes jag inte så mycket eller hur det låg till, så det var ett glatt återseende ;)

   Tack så mycket och jag önskar detsamma, god jul och gott nytt år!

   Radera