fredag 4 december 2020

FreakyTitel: Freaky
Genre: Komedi/Skräck/Thriller
Land: USA
År: 2020
Regi: Christopher Landon
I rollerna: Vince Vaughn, Kathryn Newton, Alan Ruck, Uriah Shelton

Handling: 17-åriga Millie försöker bara överleva de blodtörstiga salarna i Blissfield High och de populära elevernas grymhet. Men när hon blir det senaste målet för The Butcher, stadens ökända seriemördare, blir hennes sista år på high school det minsta av hennes bekymmer.

Omdöme: Regissören som gav oss Happy Death Day (2017) spinner vidare på något liknande, men kombinerar det med Freaky Friday (1976) där två personer byter kropp med varandra. Det handlar om 17-åriga Millie (Kathryn Newton) som blir attackerad av seriemördaren kallad The Butcher (Vince Vaughn) och knivhuggen med en antik dolk vilket gör att de byter kropp med varandra. Millie, i form av en storväxt vuxen man som är efterlyst som seriemördare, har nu 24 timmar på sig att tillsammans med sina vänner försöka ta tillbaka dolken från polisförvar, där Millies storasyster jobbar som polis, och hugga seriemördaren som nu alltså är en 17-årig tjej.
Till en början inleder det hela som en vanlig, ordinär skräckfilm där fyra tonåringar blir attackerade och dödade av en maskerad mördare onsdag den 11:e november. Torsdagen den 12:e är det Millies tur att bli attackerad av The Butcher. Fredagen den 13:e vaknar Millie upp och har bytt plats med seriemördaren. Det är nu det roliga kan börja.
Det är mer komedi än skräck över det hela, men skräckelementen med hjälp av svart humor är ganska brutala så det är ingen barnfilm vi har att göra med. Vad som blir filmens behållning är utan tvekan Vince Vaughn som lyckas bra med humorn. Att få agera som tonårstjej är kanske enklare än att agera vuxen man vilket Kathryn Newton får göra. Hon blir nästan mer som den kvinnliga mördarmaskinen T-X i Terminator 3: Rise of the Machines (2003), fast utan den fysiska styrkan.
Filmen är lite smårolig, det får man ge den. Men den är inte särskilt bra överlag. Kanske beror det på vad man förväntar sig, men tror även det generellt sett nog är en yngre målgrupp som tar till sig filmen. Utan Vince Vaughn hade man kanske inte ens sett filmen och han är definitivt anledningen till varför man kan se den. Det är för övrigt snack om att göra en crossover mellan denna och Happy Death Day (2017)...

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Vaughn var den bättre av de två efter switchen men det funkade inte riktigt. Kändes som han gjorde en parodi på tonårstjej, filmen var knappt godkänd för mig. Å andra sidan måste detta vara en av de svåraste roller för en skådis att spela.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja visst spelade han rollen lite over-the-top, men det var också det som många gånger fick mig att skratta. Filmen hade andra problem i mina ögon.

      Radera