måndag 14 december 2020

The Great BusterTitel: The Great Buster / The Great Buster: A Celebration
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2018
Regi: Peter Bogdanovich

Handling: Buster Keaton föddes 1895, samma år som filmen, och innan han hann fylla 30 hade han med sitt stenansikte, sin akrobatiska stil och sin precisa humoristiska tajming gjort saker med filmmediet som skulle påverka den fortsatta filmhistorien i grunden. En av Keatons största beundrare är New Hollywood-ikonen Peter Bogdanovich, som här låter sin kärlek utmynna i en njutningsfull odyssé genom Keatons komiska karriär. Filmen är full av häpnadsväckande vackra, poetiska och framförallt hejdlöst roliga filmklipp från Keatons filmografi.

Omdöme: Vare sig man kan sin Buster Keaton eller inte får man sig i och med denna hyllning av Peter Bogdanovich en hög dos av underhållning och material. Vid sidan av en massa klipp och scener som sträcker sig över hela hans karriär, intervjuas diverse regissörer, skådespelare och andra i underhållningsbranschen som ger sin syn på vad han betydde för dem och betytt för film och underhållning.Till en början, ja efter en stund, tänker man att det mest handlar om att visa klipp från filmerna Buster Keaton regisserade och medverkade i. Man märker att regissören Peter Bogdanovich är ett stort fan och presenterar dokumentären på det viset. Och det lyser igenom på ett sätt så att man känner av värmen och hyllningen när man når slutet.
Vad man inte minst blir medveten om är att Buster Keaton i många avseenden var före sin tid, i framkant vad gäller innovativa sätt att filma och skapa filmmagi på. Precis som Charlie Chaplin regisserade och spelade han själv i flera av filmerna, åtminstone så länge det var stumfilm. Detta var också då han hade sin storhetsperiod. När han senare skrev kontrakt med stora filmbolaget MGM försvann hans kreativa frihet och med det hans skaparglädje.Det är inte så konstigt att man lätt jämför med Chaplin. En sak som Buster Keaton gjorde var att han gjorde en hel del sanslösa stunts, helt på egen hand. Detta samtidigt som han hela tiden behöll full kontroll över sitt ansiktsuttryck och är därför känd som stenansiktet. Senare i sitt liv medverkade han i en del komiska reklamfilmer och även i klassiska Dolda kameran. Just Dolda kameran-klippen hade jag sett tidigare, men visste då inte att det var han som spelade den äldre herren som håller masken, riktigt roligt än idag.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar