onsdag 16 december 2020

The Mole: Undercover in North KoreaTitel: The Mole: Undercover in North Korea / The Mole: Infiltrating North Korea / Mullvaden - undercover i Nordkorea
Genre: Dokumentär
Land: Danmark/Norge/Storbritannien/Sverige
År: 2020
Regi: Mads Brügger

Handling: Historien om hur en förtidspensionerad dansk kock infiltrerar en av världens mest brutala diktaturer. När Ulrich Larsen gick med i en förening för Nordkoreas vänner kunde han inte ana att det skulle sluta med att han var djupt involverad i hemliga affärer med olja, narkotika och högteknologiska vapensystem. Under tio år tog han stora risker för att dokumentera allt på film. Resultatet är sensationellt. För första gången kan hela världen se hur den nordkoreanska regimen arbetar för att kringgå FN:s allt hårdare sanktioner.

Omdöme: Vad som börjar som en småkul grej i liten skala, övergår snart till en storskalig internationell verksamhet där huvudpersonen i över tio års tid agerar mullvad. Det hela börjar med att Ulrich Larsen går med i danska organisationen Nordkoreas vänner som består av ett mindre gäng pensionärer och arbetslösa. Ordföranden anordnar en resa till Nordkorea och det hela är mest en kul grej. Men Ulrich, som visar framfötterna, presenteras snart för spanjoren Alejandro som är ordförande för hela nordkoreanska vänföreningen.Genom att komma nära Alejandro, vinna hans förtroende och göra ett bra jobb med en hel del propaganda, får Ulrich bli ordförande för hela Skandinavien. Snart ber Alejandro Ulrich om hjälp med att hitta intresserade investerare som är villiga att investera stora pengar i Nordkorea. Med hjälp av dokumentärfilmaren Mads Brügger tar de in en f.d. kriminell som blir känd som Mr. James. James och Ulrich kan nu utge sig för att vilja investera stora summor för att ta del av vapen, droger och annat deras vänner i Nordkorea kan tänkas hjälpa till med.En klassisk spionhistoria är vad man får och det är svårt att inte dras in i händelseförloppet. Det slår mig under resans gång att det hela måste ha kostat en del med tanke på alla resor som Ulrich och i vissa fall James gör runt Europa, Asien och Afrika. Det är inget som tas upp och kanske är det inte så viktigt, men nyfiken blir man allt.Man kan till viss del förstå varför Ulrich blir så involverad som han blir. Han är förtidspensionerad och har nu något som han kan lägga ner all sin tid på. Hans fru och familj har ingen aning om vad han har för sig. Förmodligen är han bara glad att komma iväg och stiga i rang hos Nordkoreas vänner. Frågan är om han kunde drömma om hur djupt in i operationen han skulle komma. Våghalsigt, spännande, fascinerande och klart intressant.
Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar