
Titel: The United States of Leland
Genre: Drama
Land: USA
År: 2003
Regi: Matthew Ryan Hoge
I rollerna: Ryan Gosling, Don Cheadle, Jena Malone, Michelle Williams, Kevin Spacey, Lena Olin, Chris Klein, Martin Donovan, Sherilyn Fenn
Handling: Leland P. Fitzgerald är som tonåringar är mest. Tills han knivhugger en autistisk pojke till döds. Leland skickas till en ungdomsvårdsanstalt där en av lärarna försöker hjälpa tonåringen att ta reda på varför han agerade som han gjorde. Till en början är lärarens skäl för att hjälpa Leland själviska - han vill nämligen profitera på händelsen genom en bok. Allt eftersom han lär känna den unge mannen börjar han dock inse att han är inne på helt fel livsspår.
Omdöme: Utan att direkt minnas något från filmen så var det en film som uppskattades första gången den sågs. Den uppfattningen visar sig skönt nog vara oförändrad. En film med regi och manus av Matthew Ryan Hoge som oväntat nog inte gjort någon film efter denna.

Vi har en film som lika gärna hade kunnat bygga på en bok, den har de elementen. Det hela kretsar kring Leland (Ryan Gosling) efter det att han oförklarligt huggit ihjäl en autistisk pojke. Samtidigt som Leland får ungdomsvård där läraren Pearl (Don Cheadle) försöker ta reda på varför (och få material till en bok) drabbar händelsen flera människors liv, inte minst Lelands föräldrar och den dödade pojkens familj.

Filmen får mig att tänka en del på The Ice Storm (1997), hur flera människors öden länkas ihop och där både vuxna och tonåringar går igenom saker på olika sätt. Det är en typ av film som är skön att titta på, även om det är tragiska händelser som för dem samman. Även lite Short Term 12 (2013) över det hela där på ungdomsanstalten när Pearl och Leland lär känna varandra, diskuterar och bearbetar det inträffade.

Vi får en skara duktiga skådespelare som samlats i små och stora roller. Ryan Gosling och Don Cheadle får mest att jobba med och är också bäst. Jena Malone är den tredje som får en viktig roll i det hela som Becky, ex-flickvännen till mördaren tillika systern till den döde pojken. En som inte får så mycket att jobba med är Michelle Williams i rollen som Beckys syster. Henne kunde man gärna fått med mer i historien. Men överlag får man ett bra flyt när man hoppar mellan de inblandade och händelserna. Ryan Gosling och Michelle Williams skulle för övrigt spela mot varandra i toppfilmen Blue Valentine (2010) sju år senare.

Det är en typ av film där saker och ting inte är serverade med en gång. Med det menas att allt inte behöver vara som de först verkar. Leland länkar ihop samtliga och tack vare hans historia börjar vi förstå lite mer varför. Men det viktigaste blir hur han ser på människor och livet. Det är något som inte minst påverkar Pearl. Nej, en intressant film som inte behöver ta ut svängarna för mycket för att hålla en nyfiken rakt igenom.
4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.1
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar