måndag 18 januari 2021

News of the WorldTitel: News of the World
Genre: Drama/Västern/Äventyr
Land: USA
År: 2020
Regi: Paul Greengrass
I rollerna: Tom Hanks, Helena Zengel, Michael Angelo Covino, Mare Winningham

Handling: En veteran från inbördeskriget går med på att överlämna en flicka, som tagits av Kiowa-indianer några år tidigare, till hennes moster och morbror - mot hennes vilja. De reser långt och möter på faror.

Omdöme: Året är 1870 och kapten Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) är en f.d. arméveteran från inbördeskriget. Numera reser han runt landet (södern) och läser upp nyheterna inför samlade massor som betalar en peng för denna tjänst. På väg till nästa destination påträffar han en övergiven liten flicka vid namn Johanna (Helena Zengel). Hon visar sig ha kidnappats av Kiowa-indianer för ett par år sedan från tyska nybyggare. Hon kan ingen engelska och vill uppenbarligen tillbaka till sin indianfamilj, men Kidd väljer att göra den långa resan till hennes tyska släktingar.Under resans gång stöter Kidd och Johanna på diverse trubbel, men får även en chans att lära känna varandra lite bättre. De lär sig att kommunicera med varandra och Kidd inser att det i denna turbulenta tid behövs någon som skyddar och tar hand om den lilla flickan.Med en gång känner man att det är lite småtrist med en man som ska resa runt och läsa upp nyheter till folk. Även hela tillvaron där på 1800-talet med en massa otrevligheter, ljuset (eller brist på det) och en allmänt trist känsla. Som tur är lyckas filmen få med en del spänning och situationer som Kidd och Johanna måste försöka ta sig ur. Tyvärr blir filmen något sentimental under upplösningen, även om det under filmens gång är något mer fartfyllt än väntat.Är det en sak som är bra/sticker ut med filmen så är det samspelet Hanks och Zengel har. Kände igen Helena Zengel, som är en naturlig talang. Hon slog igenom i det tyska dramat Systemsprenger (2019) och enligt regissören Paul Greengrass var det inget snack om att hon var rätt för rollen efter hennes audition. Kan bara instämma med valet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. Älskade denna film, men så har jag också läst boken som jag också älskade så det kan vara svårt att skilja på vad som är vad i mitt tycke.

  http://fripp21.blogspot.com/2021/01/news-of-world-2020.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra. Då lyckades nog filmen få fram det du gillade i boken. Stabil film, intressantare än vad jag hade väntat mig på förhand.

   Radera