fredag 1 januari 2021

The Crimson Pirate



Titel: The Crimson Pirate / Röde piraten
Genre: Äventyr/Action/Komedi
Land: USA/Storbritannien
År: 1952
Regi: Robert Siodmak
I rollerna: Burt Lancaster, Nick Cravat, Eva Bartok, Torin Thatcher

Handling: Piraten kapten Vallo har smak för intrig. Han blir snart inblandad i en karibisk revolution, vilken äger rum i slutet av 1700-talet.

Omdöme: Innan Burt Lancaster blev skådespelare var han bl.a. cirkusakrobat. Det kom minst sagt till nytta i detta äventyr. Ett äventyr regisserat av Robert Siodmak som ett par år tidigare hade regisserat Lancaster i hans filmdebut i noir-klassikern The Killers (1946). Detta skulle för övrigt bli tyske Siodmaks sista Hollywood-film innan han återvände hem till Europa för att fortsätta göra film där.



Långt innan Pirates of the Caribbean-filmerna hade man detta piratäventyr att underhålla sig med. En gammal barndomsfavorit där Burt Lancaster spelar kapten Vallo - röde piraten. Hans högra hand är den stumme Ojo (Nick Cravat) och tillsammans med besättningen leker de rövare. Nu har de ett nytt uppdrag som kommer göra dem rika. Samtidigt är ett myteri på gång och ett klassiskt äventyr tar sin början.



På sina håll är filmen något tramsig och barnslig, något som uppenbarligen uppskattades när man var liten. Filmen skulle från början inte ha varit en komedi utan ett rent piratäventyr. Detta hade nog funkat bättre, eller kanske inte. För humorn och stilen funkar för det mesta bra. Det är en del partier som tar det för långt med fåneriet. Filmen är dock ursäktad då den bjuder på gott om stunts, action, romantik och äventyr.



Eftersom Burt Lancaster alltså hade en bakgrund som akrobat och uppenbarligen var ytterst vältränad, var detta en roll som var som klippt och skuren för honom. Det behövdes ingen stand-in eller stuntman, även om det säkerligen användes en i vissa scener. Det hela blir för det mesta autentiskt på så vis. Visst är det en del kulisser och så, men färgfotot gör sig bra och det är allt trevligt med lite klassiskt matinéäventyr av det här slaget ibland. Både charmigt, mysigt och ibland fånigt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar