torsdag 11 februari 2021

Foxy Brown



Titel: Foxy Brown / Foxy Brown - Livsfarlig hämnare
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1974
Regi: Jack Hill
I rollerna: Pam Grier, Antonio Fargas, Peter Brown, Sid Haig

Handling: Foxy Brown beslutar sig för att hämnas när gangstern Miss Katherine låter mörda hennes pojkvän.

Omdöme: Blaxploitation är inte en favoritgenre, men ibland kan den funka för stunden. Vissa filmer överraskar positivt medan de flesta mest är sunkiga och undermåliga, om än lite småcoola. I det här fallet har vi en film av Jack Hill med Pam Grier i huvudrollen. De samarbetade året innan på Coffy (1973), en av de mer kända och bättre filmerna i genren. Den och denna var bland inspirationerna åt Quentin Tarantino och hans sköna och lyckade Jackie Brown (1997) med Pam Grier.



Foxy Brown (Pam Grier) är en tuff "mama" som är ihop med en undercover-polis som fått ny identitet (och nytt ansikte). När pojkvännen och Foxys bror tillika knarklangaren Link (Antonio Fargas) hamnar i trubbel med ett brottssyndikat, får Foxy nog. Det blir upp till henne att hämnas och hon infiltrerar sig hos bossen Miss Katherine (Kathryn Loder) och hennes toy-boy och högra hand Elias (Peter Brown).



Pam Grier funkar bra, som vanligt får man säga i denna typ av film och roll. Men lite svagare skådespel än vad man är van vid från hennes sida. Dock är hon bland de bättre då vissa biroller är riktiga svaga, likaså är dialogen oftast svag. Man ska inte direkt förvänta sig så mycket från en sån här film som mest försöker vara cool och ha en del action. Hade ändå hoppats på att denna skulle vara bland de bättre, men den håller ingen vidare hög nivå överlag, snarare tvärtom.



Det blir det gamla vanliga med knark, prostitution och utpressning i fokus. Inget man inte sett förr i genren med andra ord och särskilt bra är det inte. Även om det finns en del av värde här om man uppskattar genren så är det definitivt inte en av de första filmerna jag skulle rekommendera i genren. Introt är dock lite kul och helt klart Bond-inspirerat där Foxy Brown likt James Bond skjuter mot kameran.



2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar