lördag 27 februari 2021

Heaven Help UsTitel: Heaven Help Us / Catholic Boys
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1985
Regi: Michael Dinner
I rollerna: Andrew McCarthy, Kevin Dillon, Mary Stuart Masterson, Donald Sutherland, Patrick Dempsey, John Heard, Wallace Shawn

Handling: Tonårige Michael Dunn har blivit föräldralös och anländer till St. Basil's Catholic Boys School I Brooklyn, 1965. I skolan lär han känna alla de andra missanpassade tonåringarna som revolterar mot de vuxna. Michael blir även kär i Danni, den hårdhudade tjejen som är dotter till ägaren av kvartershaket.

Omdöme: Exakt vilken typ av film eller vilken ton den skulle ha var lite osäkert på förhand. En 80-tals film som utspelar sig i mitten av 60-talet. Det visar sig att filmen har lagom mycket humor men främst är ett drama. Att gå i katolsk pojkskola med stränga munkar som undervisar och håller ordning och reda kan inte vara det enklaste eller direkt kul. Men munkarna kanske kan lära pojkarna lite välbehövlig respekt och disciplin.Michael Dunn (Andrew McCarthy) är ny på skolan och efter att ha fått träffa rektorn broder Thadeus (Donald Sutherland) lär han sig hur saker och ting funkar på skolan. Han blir snart vän med den intelligente, men utmobbade Caesar (Malcolm Danare) och den desto populärare mobbaren Rooney (Kevin Dillon). Michael inser att de alla tar det hela med en klackspark och ställer till med diverse hyss. Vissa av munkarna visar sig vara mer hårdhänta medan andra fungerar som stöd.Det blir en småtrevlig filmstund som inte bara utspelar sig på pojkskolan. Tonårskillarna har annat i tankarna så klart, inte minst tjejer som de spanar på utanför skolan. En av dessa är Danni (Mary Stuart Masterson) som driver pappans kvartershak där eleverna från den katolska pojk- och flickskolan hänger. Danni upptäcker att Michael inte är som de andra killarna från skolan och känslor uppstår.Även om filmen blir småtrevlig och absolut inte gör bort sig så höjer den sig inte heller till något speciellt. Det saknas lite mer känslor, åt båda håll. Det blir aldrig riktigt roligt och inte heller direkt gripande. Regissören Michael Dinner gjorde regidebut och får kanske inte ut det mesta från materialet. Dessutom lär han inte ha använt en stor del av musiken som duktige James Horner komponerade för filmen och istället i princip endast ha använt sig av musik från ett irländskt band.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar