söndag 28 februari 2021

The Eagle Has LandedTitel: The Eagle Has Landed / Örnen har landat
Genre: Äventyr/Krig/Drama/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1976
Regi: John Sturges
I rollerna: Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Jenny Agutter, Donald Pleasence, Treat Williams, Larry Hagman

Handling: I november 1943 får Heinrich Himmler ett kort meddelande; "The eagle has landed". En trupp tyska fallskärmsjägare har landat i England, redo att kidnappa Englands premiärminister Winston Churchill.

Omdöme: Det är skönt med klassiska filmer som dessa som man inte sett på år och dar och inte minns ett skvatt av. Med en rad gedigna och sköna skådespelare i rollistan är det svårt att inte få sig en trevlig filmstund. Det kom att bli Hollywood-veteranen John Sturges sista film, men till stor del är det en ganska typisk brittisk produktion.Överste Radl (Robert Duvall) får av Heinrich Himmler (Donald Pleasence) i uppdrag att planera kidnappningen av Englands premiärminister Winston Churchill. När den genomtänkta planen godkänns och ses som möjlig, rekryteras irländaren Liam Devlin (Donald Sutherland) att infiltrera en liten brittisk by dit Churchill ska anlända. Radl väljer även ut Kurt Steiner (Michael Caine) att leda en trupp fallskärmsjägare som ska utföra uppdraget.Det är inte i klass med favoriten Where Eagles Dare (1968), men denna film har ett liknande upplägg med den stora skillnaden att det är det omvända. Här är det tyskarna som ska försöka sig på ett näst intill omöjligt uppdrag.Michael Caine lär ha sagt att han ångrade att han tackade nej till att vara med i Where Eagles Dare (1968) och tog chansen att medverka i denna. Däremot blev han lite besviken på slutresultatet då han tyckte att John Sturges inte gjorde något bra jobb. Regissören lär själv ha sagt att han endast gjorde det för pengarnas skull då hans passion djuphavsfiske kostade en hel del pengar. Sturges lämnade filmen direkt efter inspelningen och istället blev det upp till klipparen att göra det bästa av situationen. Slutresultatet är en klart habil film, men visst kunde det blivit en större klassiker av det hela.Visst saknas det något för att kunna räknas till de stora. Men bra skådespelare gör en hel del. Drygt två timmars underhållning, en del spänning och action är vad man får, även om det aldrig riktigt hettar till som med några av de främsta i genren (krigsäventyr). Trots allt en genre som man inte ser så ofta idag och främst hade sin storhetstid under 1960- och 70-talet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar