lördag 13 mars 2021

Beasts Clinging at StrawsTitel: Jipuragirado japgo sipeun jimseungdeul / Beasts Clinging at Straws / Beasts That Cling to the Straw
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2020
Regi: Kim Yong-hoon
I rollerna: Jung Woo-sung, Bae Sung-woo, Jeon Do-yeon, Shin Hyun-bin

Handling: En man med ekonomiska problem hittar en väska med pengar i ett omklädningsrum. En kvinna blir misshandlad av sin man och letar efter en väg ut. En annan man är skyldig pengar till en lånehaj efter att hans flickvän försvunnit och tagit pengarna med sig. Allt hänger samman på ett eller annat sätt.

Omdöme: Berättat i kapitelform (sammanlagt sex kapitel) är detta regidebuten för Kim Yong-hoon som även skrivit manuset som bygger på en bok av japanen Keisuke Sone. Till en början följer vi ett par historier och människor som inte verkar ha någon koppling till varandra. Det tar ett tag för historien att bli varm i kläderna och det ger en tid att lära känna karaktärerna och vara på sin vakt.Precis som man är van vid med koreansk film finns det mer att se fram emot bara man har lite tålamod. Det hela artar sig till att bli något av en neo-noir blandat med svart komedi, vilket givetvis för tankarna till några av Coen brödernas främsta filmer. Bröderna Coen i kombination med typiskt koreanska inslag skulle man kunna beskriva filmen som.En film som blir bättre och bättre när man kommer in i det hela. När ungefär halva filmen gått är man glad över att det fortfarande är nästan en timme kvar. Tecken på att filmen lyckas. Bitvis är det lite svårt att hänga med vem de talar om då man kanske inte uppfattat namnen på alla inblandade. Men så länge man håller lite koll så går det bra och det blir inte alltför krångligt att hänga med längre fram när allt klarnar.Något koreanerna alltid är bra på är att överraska och bjuda på scener och vändningar man inte direkt ser varje dag, speciellt inte i Hollywood-filmer. Visst kan nämnda bröderna Coen få till det när de är på topp, men här är det nästan vardagsmat. Gjort med humor, men samtidigt tillräckligt allvarligt och brutalt att det ger önskad effekt. Gillar även att man aldrig kan vara säker på vem som ska klara sig eller visa sig vara ond, man som kvinna.Historien som sådan ter sig kanske inte vara så speciell eller märkvärdig till en början när man avverkar de första kapitlen. Men det visar sig absolut inte vara något fel med det. Man anar att det kommer trissas upp och det gör det också. Alltid bättre när en film växer och kommer med överraskningar längs vägen än att bli för mycket för tidigt. Överlag må det inte vara den bästa koreanen man sett, men den får helt klart läggas till den övre halvan av de många trevliga och bra filmerna från Sydkorea.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar