måndag 22 mars 2021

David Attenborough: A Life on Our PlanetTitel: David Attenborough: A Life on Our Planet / David Attenborough: Ett liv på vår planet
Genre: Dokumentär
Land: Storbritannien
År: 2020
Regi: Alastair Fothergill, Jonathan Hughes, Keith Scholey

Handling: En man har sett mer av den naturliga världen än någon annan. Den här unika dokumentären är hans vittnesförklaring.

Omdöme: Född 1926 har David Attenborough sedan 1950-talet rest runt om i världen och gjort naturdokumentärer. Han har rapporterat om det vilda, djur och natur som för de flesta varit främmande. Han har sett en förändring. En förändring han nu delar med sig. En planet som går mot sin undergång tack vare mänskligheten.
Han säger flera vettiga saker. En som sticker ut är att intelligens är en sak, men utan visdom är intelligens en farlig sak för vår planet. Att fälla träd och utplåna skogar, inte minst regnskogen leder inte till något gott. Inte när man inte tänker till och gör något för att djuren och naturen ska kunna leva vidare. För allt påverkar vår planet, som en kedjereaktion. Det är bara en av sakerna han tar upp. Och det mesta är logiskt och förnuftigt.
Detta är helt enkelt hans vittnesmål om vart vi är på väg. Han tar upp den katastrofala olyckan i Tjernobyl och hur det var en olyckshändelse i kombination med ett mänskligt misstag. Att vad som håller på att ske med vår planet är ett mänskligt misstag, men det går att rädda och ändra banan. Hur världen kan komma att se ut under nästa livstid och vad som kan göras.
En fascinerande dokumentär som både visar upp det vackra och det fasansfulla. Det är informativt och agerar i utbildningssyfte som alla kan ta del av. En av de mest slående bilderna jag tar med mig är när de visar orangutangerna som inte längre har några träd att klättra i då människan varit framme. Ger en rysningar att se. Givetvis är det bara ett i mängden problem då alltför mycket av naturen exploateras vilket leder till en obalans på planeten. För mycket människor, girighet och dumhet.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 9.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar