söndag 28 mars 2021

Retfærdighedens ryttere / Riders of JusticeTitel: Retfærdighedens ryttere / Riders of Justice / Rättfärdighetens ryttare
Genre: Kriminalare/Drama/Action/Komedi
Land: Danmark
År: 2020
Regi: Anders Thomas Jensen
I rollerna: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann, Nicolas Bro, Roland Møller

Handling: Militären Markus tvingas återvända hem till sin tonårsdotter när hans fru dör i en tragisk tågolycka. Allt verkar som en olycka ända fram tills en mattenörd och hans två kollegor dyker upp.

Omdöme: Efter tre Oscarsnomineringar tre år i rad för sina tre kortfilmer, varav den sista vann Oscarn, gjorde Anders Thomas Jensen sin första långfilm i och med Blinkende lygter (2000). Det blev också det första av fem samarbeten med Mads Mikkelsen och Nikolaj Lie Kaas som här utgör två av de fyra huvudpersonerna. Anders Thomas Jensen har för övrigt även skrivit åtskilliga manus, bl.a. till Oscarsvinnande Hævnen / In a Better World (2010) av Susanne Bier.Mads Mikkelsen spelar militären Markus som återvänder hem för att ta hand om tonårsdottern Mathilde (Andrea Heick Gadeberg). Den frånvarande pappan har svårt att komma nära sin dotter. Men när de tre siffersnillena Otto (Nikolaj Lie Kaas), Lennart (Lars Brygmann) och Emmenthaler (Nicolas Bro) anländer hem till Markus för att dela med sig av sin konspirationsteori och bevismaterial de samlat, händer saker.Man gör egentligen bäst i att inte veta så mycket om handlingen och gå in blint. För det här visar sig vara en riktigt trevlig film. En film som lyckas vara allvarlig, dramatisk och gripande, samtidigt som den i nästa stund är så pass rolig att man skrattar gott. Vad den lyckas väldigt bra med är att inte blanda dessa två lägen. För när den är allvarlig blir den gripande och brutal. Men humorn med gott om svart humor väntar nästan alltid runt hörnet.Under filmens gång njuter jag mest hela tiden, vilket inte hör till vanligheterna. Sitter även och tänker hur det är en europeisk motsvarighet till koreansk film som annars är mästare på att blanda allvar med humor. Det här är nog det närmaste man kommer en bra koreansk hämndfilm. För en hämndfilm och bra blir det.Vi får flera sköna karaktärer och prestationer där nog Lars Brygmann som Lennart och Nicolas Bro som Emmenthaler är favoriterna. De är båda något dysfunktionella, men alltså snillen på det de gör. Den ena med siffror och statistik, den andra med datorer och hackerkunskaper. Mikkelsen är som vanligt bra och ses i den mest seriösa rollen i filmen.Jargongen och de många skämten, främst i form av svart humor alltså, går hem gång på gång. Det är ingen tvekan om att det är en av de allra bästa filmerna från 2020 då den har hög underhållningsfaktor, bra prestationer, humor som går hem, dramatik när det behövs och även spänning. Det är välgjort och visar återigen att dansk film är ledande i Norden och bland de främsta i Europa.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar