fredag 19 mars 2021

The Trial of the Chicago 7Titel: The Trial of the Chicago 7
Genre: Drama
Land: USA/Storbritannien/Indien
År: 2020
Regi: Aaron Sorkin
I rollerna: Mark Rylance, Joseph Gordon-Levitt, Frank Langella, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Michael Keaton, John Carroll Lynch

Handling: En protest för att stoppa Vietnamkriget förvandlades till en våldsam sammandrabbning med polisen. Det som följde blev en av historiens mest famösa rättegångar.

Omdöme: Detta rättegångsdrama har regi och manus av Aaron Sorkin som gjorde regidebut med Molly's Game (2017), men som tidigare gjort sig ett namn med sina manus till filmer som bl.a. A Few Good Men (1992), Charlie Wilson's War (2007), The Social Network (2010), Moneyball (2011) och Steve Jobs (2015).Åtta män står åtalade för att ha varit med och startat kravallerna och sammandrabbningarna med polisen under en protest mot Vietnamkriget under det Demokratiska konventet i Chicago 1968. Bland de anklagade står bl.a. Tom Hayden (Eddie Redmayne), Abbie Hoffman (Sacha Baron Cohen) och David Dellinger (John Carroll Lynch). Det är främst vänsterradikala och hippies som står anklagade, plus den åttonde mannen som är en av ledarna för Svarta pantrarna, Bobby Seale (Yahya Abdul-Mateen II).Åklagarsidan leds av den mycket lovande åklagaren Richard Schultz (Joseph Gordon-Levitt), försvarssidan leds av slipade försvarsadvokaten William Kunstler (Mark Rylance) och domare på fallet är Julius Hoffman (Frank Langella). Han är inte släkt med den anklagade Abbie Hoffman, något domare Julius Hoffman humoristiskt förtydligar inför juryn och de övriga närvarande i rättegångssalen.Ok, så det är ett rättegångsdrama som till stora delar utspelar sig i rättegångssalarna. Men med gott om flashbacks till vad som egentligen skedde den där dagen och även hur snacket går bland de anklagade och försvarssidan under rättegången som håller på i flera månader.Även om det är politiskt, vilket jag ofta har svårt för, blir det inte för jobbigt. Det blir tillräckligt intressant för att man ska vilja titta vidare och filmen har ett bra flyt mest hela tiden, mycket tack vare välskriven dialog och ett par bra prestationer. I mitt tycke står Mark Rylance som försvarsadvokaten och Frank Langella som domaren för de två främsta prestationerna. De båda överglänser den Oscarsnominerade Sacha Baron Cohen som givetvis inte är dålig, men Rylance och Langella gör filmen för egen del, tillsammans med Aaron Sorkins dialog/manus.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar