måndag 26 april 2021

Black Hawk Down - Extended CutTitel: Black Hawk Down
Genre: Drama/Krig
Land: USA/Storbritannien
År: 2001
Regi: Ridley Scott
I rollerna: Josh Hartnett, Sam Shepard, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner, Orlando Bloom, Jeremy Piven, Tom Hardy, Nikolaj Coster-Waldau

Handling: Ett amerikansk specialförband skall tillfångata ett gäng sympatisörer till den lokale klanledaren i Mogadishu, Somalia. Det väpnade motståndet är dock mycket starkare än beräknat och trettiominutersuppdraget blir snabbt till en kamp för att överleva.

Omdöme: I slutet av 1993 skickade USA sina bästa soldater till Mogadishu i Somalia. Inbördeskriget hade krävt runt 300.000 människors liv och det var dags att sätta stopp för klanledaren som låg bakom massakern.Ridley Scott kan göra film och han hade bara året innan gjort Oscarsvinnaren Gladiator (2000). Han lär ha erbjudit rollen som Hoot till Russell Crowe, men då han var upptagen med att göra A Beautiful Mind (2001), rekommenderade han istället Eric Bana som hade varit utmärkt i Chopper (2000). Bana skulle här medverka i sin första amerikanska film. Det blev även långfilmsdebuten för Tom Hardy.Uppdraget är simpelt, eller rättare sagt det borde vara det. Men att ge sig in mitt i ett getingbo innebär att du med all säkerhet inte kommer ta dig därifrån i bästa skick. Det är vad som sker när över hundra amerikanska elitsoldater skickas in i ett fientligt kvarter för att plocka med sig ett gäng fientliga. Men när en Black Hawk-helikopter skjuts ner övergår situationen till panik och en kamp för överlevnad. Ingen ska bli kvarlämnad.Det är inget tvivel om att det är en välproducerad film som på ett bra sätt visar vilket kaos, vilket elände och vilken galenskap ett krig orsakar. Filmen lyckas bra med första trekvarten där man får till ett bra flyt när man introducerar karaktärerna. När sedan operationen drar igång blir det non-stop krig och action. Efter ett tag blir det lite upprepande och när en sån här film är på 2.30 så känns det av till slut. Välgjort, men inte lika engagerande eller bra som t.ex. 13 Hours (2016) som hade en lite liknande premiss men i mindre skala. Kraftfullare och mer personlig också.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar