torsdag 22 april 2021

Death Walks at MidnightTitel: La morte accarezza a mezzanotte / Death Walks at Midnight
Genre: Mysterium/Thriller/Skräck
Land: Italien/Spanien
År: 1972
Regi: Luciano Ercoli
I rollerna: Nieves Navarro, Simón Andreu, Peter Martell, Carlo Gentili

Handling: Valentina, en ung och vacker modell testar en drog för ett vetenskaplig experiment. Under drogens påverkan får hon en syn av en kvinna som blir dödad av en man med en spiktäckt handske. Det visar sig att en kvinna blev dödad på exakt det sättet för inte så länge sedan och snart finner sig Valentina förföljd av samma mördare.

Omdöme: Valentina (Nieves Navarro) är en fotomodell som går med på att ta en ny drog för ett experiment, givetvis mot betalning. Hennes vän, journalisten Gio Baldi (Simón Andreu) dokumenterar det hela för en artikel. Hon vill inte att hennes namn eller ansikte visas, men både hennes namn och ansikte visas i den publicerade artikeln.
Under experimentet med drogen har Valentina en mardröm där hon ser hur en ung kvinna blir brutalt dödad av en man med en spikhandske. När hon sedan ser mördaren dagarna efter, är det ingen som tror på henne, varken journalisten, polisen eller Valentinas pojkvän, konstnären Stefano (Peter Martell). Men mördaren med solglasögon kommer dyka upp om och om igen, uppenbarligen ute efter att tysta Valentina.
Detta kom att bli den tredje filmen av regissören Luciano Ercoli och i samtliga tre syns Nieves Navarro som han gifte sig med 1972. De tidigare två var The Forbidden Photos of a Lady Above Suspicion (1970) och Death Walks on High Heels (1971). Samtliga tre är giallos, även om de snarare är mordmysterium än utpräglade giallos med en massa blodiga mord.
Ercolis två tidigare filmer hade han hjälp av Ennio Morricone respektive Stelvio Cipriani som stod för bra och passande musik. Här är det Gianni Ferrio och det är inte så konstigt att jag inte känner till honom då musiken är undermålig. Jo, ibland är den inte så tokig under mellanspelen, men den är smått horribel när det ska vara spännande i filmen. Då är det opassande och svagt, synd.
Nej, detta är den svagaste av de tre filmerna av Ercoli. Storyn är ingen höjdare, musiken likaså och man har svårt att komma in i filmen. Visst har den en del saker av värde som mördaren som man bara måste skratta åt då han inte ser klok ut med sina damsolglasögon (?) och frisyr. Mordvapnet med spikhandsken är inte heller dumt, men används för lite. Fotot är genomgående stabilt, inget att klaga på där. Twisten mot slutet hade kunnat funka om storyn och filmen varit bättre överlag. Klarar ändå en stark tvåa p.g.a. att den trots allt har en del av värde.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar