måndag 5 april 2021

Hillbilly ElegyTitel: Hillbilly Elegy
Genre: Drama
Land: USA
År: 2020
Regi: Ron Howard
I rollerna: Amy Adams, Glenn Close, Gabriel Basso, Haley Bennett

Handling: Efter ett brådskande telefonsamtal återvänder en juridikstudent till hemstaden i Kentucky, där han reflekterar över tre generationers familjehistoria och sin egen framtid.

Omdöme: Baserat på den bästsäljande boken av J.D. Vance, får vi den verklighetsbaserade historien som följer J.D. Vance (Gabriel Basso) och hans familj. De kommer från Jackson, Kentucky och hans familj är s.k. hillbillys, obildade lantisar skulle man kunna säga. J.D. är son till Bev (Amy Adams) som jobbar som sjuksköterska. Hennes mamma kallad för Mamaw (Glenn Close) är den som håller ihop familjen. J.D. har även en storasyster i Lindsay (Haley Bennett).Som äldre är J.D. en lovande juridikstudent som lyckats ta sig någonstans, eller åtminstone på god väg. Han är även förälskad i sin flickvän Usha (Freida Pinto), men hans uppväxt och familj är inte något han skyltar med i första taget. När han är mitt uppe i viktiga intervjuer som kan avgöra hans framtida studier, får han samtal om att mamma Bev lagts in på sjukhus. Hemkomsten gör att han tänker tillbaka på sin barndom, problemen med mamma Bev och hur nära han var Mamaw.Ron Howard
har stått för ett par bra filmer i sin karriär. Detta är en inspirerande historia, men det blir inte direkt någon solskenshistoria. När filmen inleds med att vi får träffa hillbilly-familjen, är det svårt att inte tänka lite "white trash". Riktigt sådan är inte familjen, men de har allt sina problem och gräl. Vi får även ett litet smakprov på Hans Zimmers musik och det hela verkar lovande. Men precis som resten av filmen går Zimmers musik mest på sparlåga.De tre huvudpersonerna spelade av Amy Adams, Glenn Close och den för mig okände Gabriel Basso sköter sig alla bra. Basso är mest naturlig av de tre då hans J.D. Vance trots allt kommit bort från hillbilly-trakterna. Adams och Close får jobba med mycket makeup och vara slitna. Även om de oftast är bra så känns det ibland kanske inte helt naturligt och att de spelar rollen istället för att vara rollen.En intressant notering jag gör är att filmens foto till en början är ganska så skakigt, närgånget och något svagt. Man var nog ute efter en viss effekt som jag inte tycker går fram särskilt väl. Detta stabiliseras dock längre in och har då inga problem med fotot under filmens gång. Sen känns det som filmen puttrar på mest hela tiden, alltså med en relativt inspirerande historia, men tycker att Ron Howard gjort klart bättre filmer än denna.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar