söndag 18 april 2021

The CourierTitel: The Courier
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 2020
Regi: Dominic Cooke
I rollerna: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley

Handling: Under kalla kriget rekryteras affärsmannen Greville Wynne att göra affärer i Moskva, skapa kontakt med en viktig källa och sedan smuggla ut hemliga dokument som kan sätta stopp för Kubakrisen.

Omdöme: I början av 1960-talet får brittiska underrättelsetjänsten MI6 och amerikanska CIA indikationer på att en högt uppsatt ryss vid namn Oleg Penkovsky (Merab Ninidze) är villig att läcka mycket känslig militärinformation. Information som kan hjälpa väst att förhindra Kubakrisen och ett stundande kärnvapenkrig.Emily Donovan (Rachel Brosnahan) från CIA får via MI6 kontakt med brittiske affärsmannen Greville Wynne (Benedict Cumberbatch). Han är perfekt för dem då han gör affärer med östblocket. Han rekryteras som spion, men hans uppgift är att agera precis som vanligt som affärsman och upprätta kontakter i Moskva. På så vis kan han röra sig fritt och bli kurir mellan öst och väst.Denna verklighetsbaserade spionhistoria är långt ifrån någon actionfylld film i stil med fiktiva James Bond eller Mission: Impossible. Istället är det något mer i stil med en John le Carré-historia, även om det hela inte krånglas till. Ett lite lägre tempo blir det, men det passar en sån här historia bra. Spänningen ligger ändå i luften då kuriren i det här fallet alltså är en vanlig affärsman, en amatör.Benedict Cumberbatch och Merab Ninidze som kuriren respektive läckan är båda bra, även om när man får se ett klipp på den verklige Greville Wynne inser man att Cumberbatch kunde ha spelat karaktären på ett lite annat sätt. Han spelar rollen relativt nedtonat, men Wynne verkade vara lite mer livlig, även om det kan ha varit för kameran. En som inte direkt övertygar är Rachel Brosnahan som CIA-kontakten. Eller rättare sagt, det är inte att hon är svag men hon spelar rollen kallt och det gör henne ganska osympatisk.En annan verklighetsbaserad spionfilm jag kommer på mig själv att tänka på under filmens gång är den trevliga franska filmen L'affaire Farewell (2009). I båda fallen handlar det om kalla kriget, i det fallet Frankrike och Sovjet. Så om man gillar denna är det ett tips. Något denna förresten lyckas bra med är stilen och känslan av 60-talet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den mycket. Text kommer på min blogg vad det lider...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en typ av film (brittisk spionhistoria) som skiljer sig en del från sin amerikanska motpart. Gillade den också, även om jag vill minnas att jag nog gillade den franska filmen jag nämner i min text lite mer.

      Radera