torsdag 1 april 2021

The DryTitel: The Dry
Genre: Drama/Mysterium/Kriminalare/Thriller
Land: Australien/USA
År: 2020
Regi: Robert Connolly
I rollerna: Eric Bana, Genevieve O'Reilly, Keir O'Donnell, John Polson

Handling: Storstadspolisen Aaron Falk återvänder till sin hemstad som lider av torka för att delta i en tragisk begravning. Men hans återkomst öppnar ett flera decennium gammalt sår - en tonårsflickas olösta död.

Omdöme: 20 år efter ett mystiskt dödsfall på den australiska landsbygden återvänder Aaron Falk (Eric Bana) för att närvara på begravningen av hans barndomsvän och familj. Han är numera en uppmärksammad storstadspolis och blir ombedd av föräldrarna till den döde barndomsvännen att luska i fallet som den lokala polisen avslutat. Barndomsvännen utpekas nämligen som en kallblodig mördare som dödat sin familj och sedan tagit sitt eget liv.Aarons vistelse blir både längre än han hade räknat med och väcker även starka känslor hos invånarna. Inte bara då han som kommer från storstaden ska styra och ställa, utan även för att han misstänks veta mer om vad som skedde 20 år tidigare när en tonårstjej han kände hittades död. Aaron har nu två högst personliga fall att tampas med där lögnerna och hemligheterna bland de inblandade är många.Filmen påminner en del om två andra filmer från "down under" i nyzeeländska In My Father's Den (2004) och australiska The Daughter (2015). I samtliga fall återvänder en man till landsbygden efter flera års frånvaro och möts av familjeintriger och mörka hemligheter från det förflutna, men även nya sådana som blommat upp med hans närvaro.Filmen bygger på en bästsäljande bok av Jane Harper och utan att känna till den har filmen lyckats klart bra. Den har gott om mystik, atmosfär och god stämning redan tidigt och något den gör bra är att få med flera karaktärer och deras hemligheter. Med andra ord finns det många misstänkta och flera intriger och hemligheter som Aaron får reda på. Han måste även bearbeta sitt förflutna och se sig om över axeln.Är det något man kan invända mot en del är att filmen kanske har en liten svacka runt halvvägs in. Inte direkt en svacka, men där man känner att det kunde tätats till lite grann innan filmen sätter i en högre växel igen inför den starka, spännande och gripande avslutningen. Här faller bitarna på plats och filmen blir då riktigt trevlig. Det är den egentligen rakt igenom, bara att den tar en paus en stund innan slutspurten. Högst sevärd och alltså med gott om atmosfär och stämning där musiken gör ett bra jobb med att lyfta fram denna känsla.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Har nu sett den och denna film är riktigt bra! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var kul att höra! Ja, jag hade den som en av de sista filmerna jag ville se innan min topplista för 2020 skulle sammanställas. Den gjorde mig inte besviken.

      Radera