torsdag 22 april 2021

The Forbidden Photos of a Lady Above SuspicionTitel: Le foto proibite di una signora per bene / The Forbidden Photos of a Lady Above Suspicion
Genre: Mysterium/Thriller
Land: Italien/Spanien
År: 1970
Regi: Luciano Ercoli
I rollerna: Dagmar Lassander, Pier Paolo Capponi, Nieves Navarro, Simón Andreu

Handling: Hustrun till en affärsman i ekonomiska svårigheter utpressas av en mystisk man för att ha ett sadistiskt förhållande med honom, annars kommer han att läcka bevis som antyder att hennes make är en mördare. Han tar fotografier av henne och för att inte dessa skall visas för maken måste hon spela med ytterligare i utpressarens grymma lek.

Omdöme: Minou (Dagmar Lassander) älskar sin make, affärsmannen Peter (Pier Paolo Capponi) men känner att han försummat henne på senare tid då han har ekonomiska bekymmer. En kväll när hon är ensam i deras strandvilla går hon ut för att roa sig lite grann. Hon blir överfallen av en mystisk man som hotar henne och säger sig ha bevis för att hennes make är en mördare. Minou berättar det hela för sin bästa väninna, manslukerskan Dominique (Nieves Navarro) som även är Peters ex. Men vad händer när utpressaren vill ha sex med Minou för att han ska hålla tyst och ge henne bevisen mot hennes make?
Detta hade kunnat bli riktigt sliskigt och naket som många italienska 70-talare var, men man skulle snarare kunna kalla det för en sexig thriller. Den håller sig liksom i skinnet och blir därför inte så sunkig eller sliskig som den lätt hade kunnat bli. Men visst får Dagmar Lassander och Nieves Navarro (som här gick under namnet Susan Scott och senare gifte sig med regissören Luciano Ercoli) visa upp sig en del.
Luciano Ercoli hade producerat en del filmer under 60-talet, men detta blev hans regidebut. Till sin hjälp hade han den erkänt duktige Ernesto Gastaldi som skrev manuset, och då vet man att det bjuds på en och annan smart vändning i storyn. Dessutom har vi Ennio Morricone som står för musiken. Musik som har en återkommande slinga som är klart bra, även om resten av musiken är lite mer medioker, dock oftast passande.
Filmen som sådan kan jag tycka är lite långsam under långa stunder. Eller rättare sagt, den tar tid på sig att komma igång. Den har lite svårt att komma någonvart under kanske halva filmen eller mer, även om utpressaren gör sig påmind då och då. Det blir bättre när maken blir mer inblandad i händelserna och Minou misstänks inbilla sig alternativt hitta på utpressaren.
Lite svårt att kategorisera detta som en giallo, åtminstone är det inte en renodlad sådan. Den har dock en del av elementen som återfinns i genren, men är alltså mer en sexig thriller och ett mysterium. För hur ligger allt till egentligen? Det är inte så enkelt när Ernesto Gastaldi är i farten. Småtrevligt så småningom och även om den inte når några vidare höjder så blir man till slut inte direkt besviken.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar