torsdag 6 maj 2021

Inför mina favoritfilmer - 2020 (plats 40-11)Att försöka rangordna filmer är aldrig lätt. Inte blir det enklare när man ska försöka sig på att rangordna svagare filmer. Men inför topp tio görs ett försök med en ungefärlig rangordning på resten av filmerna från 2020 som setts (totalt 74 filmer sågs från 2020).

Här följer filmerna som hamnar på platserna 40-11.
Platserna mellan 40 till runt 20 är sevärda.
Från runt plats 20 är det mestadels bra filmer.#40
Promising Young Woman

Alla sa att Cassie var en lovande ung kvinna... tills en mystisk händelse plötsligt ändrade riktningen för hennes framtid. Men ingenting i Cassies liv är vad det verkar vara: hon är grymt smart, obarmhärtigt listig och hon lever ett hemligt dubbelliv om natten.


#39
The Man Standing Next

På 70-talet kontrollerar president Park tillsammans med säkerhetstjänsten KCIA Sydkorea. 1979 vittnar den före detta chefen för KCIA Park Yong-gak mot den sydkoreanska regeringen i USA.


#38
You Should Have Left

En rik pensionerad bankir åker till ett modernt avlägset hus tillsammans med sin skådespelarfru och lilla dotter. De börjar dock ångra sitt beslut när de alla börjar ha fruktansvärda mardrömmar.


#37
On the Rocks

En tvåbarnsmamma återupptar kontakten med sin "playboy"-pappa i ett äventyr i New York.


#36
Extraction

En förhärdad legosoldat får tillfälle att rannsaka sig själv när han skickas till Bangladesh för att rädda en knarkbarons kidnappade son.


#35
Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Två småstadssångare på Island vill förverkliga sin dröm om att medverka i Eurovision Song Contest där högt spel, intrigerande rivaler och missöden på scenen sätter deras vänskap på prov.


#34
Arkansas

Kyle och Swin lyder knarkkungen Frogs order, trots att de aldrig har träffat honom. Men när en deal går snett får det dödliga konsekvenser.


#33
Fatman

Jultomten kämpar med att hålla affärerna flytande, men stöter på problem när ett besviket barn anlitar en lönnmördare.


#32
Connor McDavid: Whatever It Takes

Detta är den anmärkningsvärda comeback-historien om Connor McDavid, en av världens bästa ishockeyspelare som råkar ut för en allvarlig knäskada som potentiellt kan avsluta karriären i förtid.


#31
The Phenomenon

Dokumentären undersöker UFO-fenomenet och tar ett helhetsgrepp på över 70 års UFO-forskning och rapporter.


#30
Jusqu'au déclin / The Decline

En olycka på ett avlägset träningsläger leder till bitter osämja i en överlevnadsgrupp - och nu tvingas de slåss för sina liv.


#29
Run Hide Fight

Zoes mamma har nyligen gått bort och hennes pappa visar inga känslor. Hennes bästa vän har bett henne vara hans dejt på skolbalen, men det enda Zoe vill är att överleva de sista veckorna i skolan för att sedan kunna lämna allt bakom sig och börja om på nytt. Men saker och ting går fort utför då hennes skola faller offer för en skolskjutning, och snart pågår ett fullskaligt gisslandrama.


#28
Shorta

Historien handlar om två poliser på rutinmässig patrullering i ett utsatt område när ett stort uppror bryter ut.


#27
Alone

En kvinna blir kidnappad och förd till en stuga i skogen. Hon lyckas snart fly men förövaren jagar henne tätt inpå.


#26
The Devil All the Time

I en stad som under efterkrigstiden genomsyras av korruption och våld samlas mörka figurer kring en ung man som gör allt för att skydda de han älskar.


#25
The Courier

Under kalla kriget rekryteras affärsmannen Greville Wynne att göra affärer i Moskva, skapa kontakt med en viktig källa och sedan smuggla ut hemliga dokument som kan sätta stopp för Kubakrisen.


#24
The Trial of the Chicago 7

En protest för att stoppa Vietnamkriget förvandlades till en våldsam sammandrabbning med polisen. Det som följde blev en av historiens mest famösa rättegångar.


#23
Greenland

Familjen Garrity kämpar för att överleva samtidigt som en dödlig komet är på väg mot jorden. John, hans fru Allison och deras lilla son Nathan gör en riskfylld resa för att ta sig till en säker plats. När världen nås av skrämmande nyheter om kometens dödliga framfart upplever familjen Garrity både det bästa och värsta hos mänskligheten samtidigt som de kämpar mot den ökade paniken och laglösheten runt omkring dem.


#22
Greyhound

I en berättelse inspirerad av verkliga händelser från slaget om Atlanten, leder kaptenen Ernest Krause en konvoj av allierade skepp med tusentals soldater till andra världskrigets frontlinjer. Helt utan flygskydd i fem dagar måste kaptenen och hans konvoj strida mot fiendens ubåtar för att kunna ge de allierade en chans att vinna kriget.


#21
Unhinged

En stressad mamma råkar tuta på fel bil vid ett rödljus under rusningstid. Ett ödesdigert misstag som gör henne själv och alla hon älskar till måltavlor för en man som tröttnat på allt och bestämt sig för att lära världen en sista läxa.


#20
Call

Två personer lever i olika tider. Seo-Yeon lever i nuet och Young-Sook lever i det förflutna. Ett telefonsamtal förbinder de två och deras liv förändras oåterkalleligt.


#19
Minari

En koreansk familj flyttar till Arkansas för att starta en farm på 1980-talet.


#18
Palm Springs

Den bekymmersfria Nyles och den ofrivilliga brudtärnan Sarah träffas på ett bröllop i Palm Springs. Men saker blir komplicerade när de inte lyckas fly från varken sig själva, stället eller varandra.


#17
My Octopus Teacher

Dokumentär om en man som blir vän med en bläckfisk. Vi får följa dokumentärfilmaren och bläckfisken på en resa under vattenytan.


#16
The Invisible Man

Fast i ett våldsamt och kontrollerande förhållande med en rik och briljant forskare, flyr Cecilia en mörk natt och håller sig gömd med hjälp av sin syster, deras barndomsvän och hans tonårsdotter. När en rad kusliga sammanträffanden får dödliga konsekvenser och hotar de personer hon älskar mest, börjar Cecilia ifrågasätta sitt förnuft samtidigt som hon desperat försöker bevisa att hon verkligen blir jagad av någon som ingen kan se.


#15
Sputnik

Året är 1983. Kosmonauten Konstantin Veshnyakov överlever en mystisk rymdfärd. Men han har inte återvänt ensam. Inuti hans kropp gömmer sig en farlig varelse som forskarna nu i all hemlighet behöver hjälp med att studera.


#14
Nomadland

Historien följer en kvinna i 60-årsåldern som förlorat allt i en finanskrasch och ger sig ut på en resa för att leva som en modern nomad.


#13
Onward

I en fantasyvärld som utvecklats till ett stadssamhälle ger sig två unga bröder iväg på ett episkt uppdrag i jakt på magin som gått förlorad.


#12
David Attenborough: A Life on Our Planet

En man har sett mer av den naturliga världen än någon annan. Den här unika dokumentären är hans vittnesförklaring.


#11
Words on Bathroom Walls

En tonåring blir diagnostiserad med psykisk sjukdom och tvingas kämpa för att hålla det hemligt när han blir kär i en klasskamrat.


Imorgon är det dags för mina 10 favoritfilmer från 2020.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar