fredag 7 maj 2021

Mina favoritfilmer - 2020

Kanske inte så konstigt att året 2020 inte går till historien som något av de starkare filmåren med tanke på pandemin som även innebar att det inte blev några festivalfilmer. Men det betyder inte att det inte gått att ta fram tio bra filmer.

Enbart icke-amerikanskt på årets lista, men ändå är nästan hälften av filmerna på engelska.

På topp tio återfinns filmer från:

3 Danmark
2 Sydkorea
2 Storbritannien
1 Australien
1 Mexiko
1 Holland

Uppdatering: New Order tar sig in på plats #9, vilket gör att Come True flyttas ner till plats #10 samtidigt som The Rental åker ur listan från plats #10. 17/9-21

Uppdatering: The Forgotten Battle tar sig in på plats #10 och ersätter Come True som åker ur listan. 22/11-21


#10 The Forgotten Battle (Matthijs van Heijningen Jr.)1944, andra världskriget. En nederländsk kvinnlig motståndsmedlem, en brittisk segelflygpilot och en ung nederländsk man som slåss på tysk sida hamnar alla i slaget vid Schelde. Deras val skiljer sig åt, men deras mål är detsamma: frihet.

En klart välgjord holländsk krigsfilm som berättar en intressant historia. En film som blir bättre och bättre ju längre in man kommer och bjuder på gott om spänning och dramatik.


#9 New Order (Michel Franco)Ett överklassbröllop i samhällets toppskikt får plötsligt besök av inkräktare.

En tankeväckande och stark mexikansk film som tar upp intressanta frågor och känns verklighetstrogen.


#8 The Father (Florian Zeller)En man vägrar all hjälp från sin dotter när han åldras. När han försöker förstå sina förändrade omständigheter börjar han tvivla på sina nära och kära, sitt eget sinne och till och med vävnaden av sin verklighet.

Ledd av en utmärkt Anthony Hopkins är detta en film om ett tungt och jobbigt ämne, men som skönt nog mer handlar om prestationen och hur storyn presenteras.


#7 Deliver Us from Evil (Hong Won-chan)En yrkesmördare åker till Thailand för att lösa ett kidnappningsfall för att sedan bli jagad av en man vars bror han dödat.

Klart trevlig koreansk actionthriller som bjuder på något lite extra vad gäller ett par av actionscenerna. Har även tillräckligt med djup för att bli mer än en ordinär actionfilm.


#6 The Mole: Undercover in North Korea (Mads Brügger)Historien om hur en förtidspensionerad dansk kock infiltrerar en av världens mest brutala diktaturer. När Ulrich Larsen gick med i en förening för Nordkoreas vänner kunde han inte ana att det skulle sluta med att han var djupt involverad i hemliga affärer med olja, narkotika och högteknologiska vapensystem. Under tio år tog han stora risker för att dokumentera allt på film. Resultatet är sensationellt. För första gången kan hela världen se hur den nordkoreanska regimen arbetar för att kringgå FN:s allt hårdare sanktioner.

Vare sig historien är helt sann eller inte blir nästan sekundärt då denna dokumentär fascinerar och håller spänningen uppe. Helt enkelt en underhållande historia och dokumentär.


#5 Beasts Clinging at Straws (Kim Yong-hoon)En man med ekonomiska problem hittar en väska med pengar i ett omklädningsrum. En kvinna blir misshandlad av sin man och letar efter en väg ut. En annan man är skyldig pengar till en lånehaj efter att hans flickvän försvunnit och tagit pengarna med sig. Allt hänger samman på ett eller annat sätt.

Trevlig korean som låter det hela byggas upp lite lätt innan historierna och karaktärerna länkas ihop och vändningarna kan ta sin början. Helt klart en film som växer med tiden.


#4 Tenet (Christopher Nolan)I en skuggvärld av spionage på hög internationell nivå är ordet Tenet det enda redskap en agent har för att rädda mänskligheten. Hans mål utvecklas under det att uppdraget utförs. Bortom tiden. Inte tidsresor. Inversion.

Det är svårt att bli besviken på Christopher Nolan som alltid försöker tänja på gränserna. Här ger det kanske inte full effekt, men det är en klart trevlig resa man får följa med på.


#3 The Dry (Robert Connolly)Storstadspolisen Aaron Falk återvänder till sin hemstad som lider av torka för att delta i en tragisk begravning. Men hans återkomst öppnar ett flera decennium gammalt sår - en tonårsflickas olösta död.

En klart trevlig australisk mysteriethriller som bygger på en bok och ser Eric Bana i huvudrollen som storstadspolisen som återvänder till sin hemstad för ett gammalt hederligt mordmysterium - eller två. En film som tidigt skapar god stämning och avslutar också bra när allt får sin upplösning.


#2 Another Round (Thomas Vinterberg)En norsk filosof hävdar att människan är född med en blodalkoholnivå som är en halv promille för låg. Inspirerad av den här teorin kastar sig Martin och tre av hans vänner, som är gymnasielärare, in i ett experiment. De ser sina liv som en räcka av trivialiteter så det här projektet kan vara precis vad de behöver.

Fin, fin dansk Oscarsvinnare vars första halva är lättsammare om fyra vänner och lärare som experimenterar med alkohol, under arbetstid. En andra halva som blir allvarligare, men där helheten flyter ihop fint och ger en klart bra film. Mads Mikkelsen och de övriga gör även mycket.


#1 Retfærdighedens ryttere / Riders of Justice (Anders Thomas Jensen)Militären Markus tvingas återvända hem till sin tonårsdotter när hans fru dör i en tragisk tågolycka. Allt verkar som en olycka ända fram tills en mattenörd och hans två kollegor dyker upp.

Charmig dansk film som verkligen prickar rätt i balansen mellan allvar och träffsäker svart humor. Det är svårt att hålla sig för skratt när de tre siffernördarna slår sig ihop med Mads Mikkelsens karaktär. Utan tvekan en underhållande film på flera plan.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Berlin Alexanderplatz
Come True
David Attenborough: A Life on Our Planet
The Invisible Man
Nomadland
The Mystery of D.B. Cooper
Onward
The Rental
Seurapeli / Games People Play
Sputnik
Words on Bathroom Walls

---

Sämsta filmen: Adverse

Inte ens Mickey Rourke kan rädda den här filmen som bara inte är bra på något.


Största besvikelsen: Mank

David Fincher gör ett bra hantverk rent produktionsmässigt och tekniskt, och Gary Oldman är klart bra. Men filmen är alldeles för tråkig och saknar lite själ.

---

Plats 74-41
Plats 40-11

6 kommentarer:

 1. MY TOP 10

  01) - The Father (Florian Zeller) - 4/5
  02) - Mank (David Fincher) - 4/5
  03) - Nomadland (Chloe Zhao) -4/5
  04) - Ammonite (Francis Lee) - 4/5
  05) - Soul (Pete Docter and Kemp Powers) - 4/5
  06) - I Care a Lot (J. Blakeson) - 4/5
  07) - Promising Young Woman (Emerald Fennell) - 4/5
  08) - Never Rarely Sometimes Always (Eliza Hittman) - 4/5
  09) - The Invisible Man (Leigh Whannell) - 3,5/5
  10) - Minari (Lee Isaac Cheung) - 3,5/5

  Haven't Seen
  The Rental
  Come True
  Deliver Us from Evil
  The Mole: Undercover in North Korea
  Beasts Clinging at Straws
  The Dry
  Another Round
  Riders of Justice

  SvaraRadera
  Svar
  1. Always interesting and appreciated with your lists, Angusfly.

   Haven't seen your 4, 5 and 6. As for the others, not much to argue about. Even though only The Father made my top ten list, a few of the others were just outside my list.

   Radera
 2. Kul med din långa lista. Här finns många tips som jag ska kolla upp innan jag gör en egen lista. Har inte sett så många filmer från 2020 än... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken skiljer sig åt, så klart. Så det gäller att plocka ut det som lockar och kan vara något ;)

   Kände mig ganska klar, även om det hade setts klart färre filmer än t.ex. från förra året. Brukar alltid dyka upp någon film långt senare som kan leta sig in. Men fanns ingen kvar som jag verkligen trodde på eller ville se innan listan kändes klar.

   Radera
 3. Tackar för tipset om The Dry. Topp 10 2020 för mig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den har kanske missats av en del då den är från Australien, men den är klart värd att se, tycker jag.

   Radera