söndag 30 maj 2021

Sands of Iwo JimaTitel: Sands of Iwo Jima / Nationens hjältar
Genre: Drama/Krig
Land: USA
År: 1949
Regi: Allan Dwan
I rollerna: John Wayne, John Agar, Adele Mara, Forrest Tucker

Handling: Sergeant John Stryker verkar vara en översittare när han tränar unga marinsoldater inför strider i Stilla havet. Men när de för första gången kliver iland på stranden, inser de varför han varit så strikt och hård mot dem.

Omdöme: I vad som skulle bli John Waynes första Oscarsnominering, har vi en krigsfilm som förutom Wayne även nominerades för bästa manus, klippning och ljud. En film som är verklighetsbaserad och följer ett gäng unga marinsoldater som tränas upp av sergeant John Stryker (John Wayne) för att vara redo för vad som väntar ute på fältet.
I många avseenden har vi sett det förr. Eller rättare sagt, vi har sett det senare i modernare krigsfilmer. Ett upplägg där vi under första halvan följer träningen och bekantar oss med marinsoldaterna där det både blir en del humor och romantik. Sen kommer allvaret när de först ska försöka ta ön Tarawa innan det är dags för Iwo Jima.
Vad som visar sig sticka ut mest med filmen är att krigsscenerna kombinerar filmat material med arkivbilder som filmades under de verkliga slagen på öarna. Det gör givetvis att realismen ökar, men det har även en semi-dokumentär stil över sig. Får säga att det är lite på gott och ont. För till viss del gillar jag det, men överlag känns det som att det kunde lämnats till en renodlad dokumentär. Det känns lite som man valt att spara på krutet, eller i det här fallet budgeten. Trots det gick filmen över budget, men blev en succé.
Även om det inte är någon av de främsta krigsfilmerna man sett så är det absolut inte bortkastat att se den. John Wayne fick alltså sin första av tre Oscarsnomineringar och det är ett stycke historia man får ta del av. Den klassiska flaggscenen på Iwo Jima dyker givetvis upp och det är egentligen vägen dit, det hårda jobbet och striderna de tvingades ta sig igenom för att nå dit som synas.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar