måndag 3 maj 2021

VoyagersTitel: Voyagers
Genre: Äventyr/Sci-Fi/Thriller
Land: USA/Tjeckien/Rumänien/Storbritannien
År: 2021
Regi: Neil Burger
I rollerna: Tye Sheridan, Lily-Rose Depp, Colin Farrell, Fionn Whitehead

Handling: När mänsklighetens framtid står på spel, inleder en grupp unga män och kvinnor, framavlade för intelligens och lydnad, en expedition för att kolonisera en avlägsen planet. Men när oroande hemligheter om uppdraget kommer upp till ytan, trotsar de sin träning och börjar utforska sin innersta mest primitiva natur. Medan livet på rymdskeppet sjunker ner i kaos, förtärs de av rädsla, lust och en omättlig maktlystnad.

Omdöme: Jorden börjar bli obeboelig och en ny planet lik vår har upptäckts långt härifrån. En expedition som kommer ta 86 år påbörjas. Tanken är att skicka upp en grupp barn som tagits fram genetiskt. Richard (Colin Farrell), som är med och testar/lär upp barnen på Jorden, anmäler sig frivilligt att följa med på expeditionen och hjälpa dem på traven. Detta trots att han inte kommer att kunna återvända till Jorden och kommer dö under den långa resan.
10 år in i expeditionen har barnen blivit tonåringar, kanske något äldre. De håller sig förvånansvärt lugna och disciplinerade ombord och följer reglerna med Richard som ledare. Men två av dem, Christopher (Tye Sheridan) och Zac (Fionn Whitehead) upptäcker att allt inte stämmer. Att de verkar bli drogade på något sätt för att hålla känslorna i styr, vilket inkluderar hormonerna.
Det är två filmer som tidigt kommer upp i tankarna. Dels är det Gattaca (1997) vad gäller det stilistiska och futuristiska ombord rymdfarkosten och lite annat. Dels är det Equilibrium (2002) vad gäller ett samhälle där känslor inte tillåts och hålls i styr. Även om det handlar om lite äldre här så blir det längre in lite Lord of the Flies (1963) över det hela när några av ungdomarna ombord gör uppror.
Vad kan man dra för slutsatser av detta "experiment" vi får ta del av? Jo, det de kallar för Blue kanske inte vore så dumt att ge dagens ungdomar för att hålla dem i styr. Annars går det som det går här. Faktiskt inte långt ifrån sanningen hur det nog skulle kunna gå till när folk gärna är fria och inte följer reglerna. I det här fallet är de ändå drillande och genetiskt framtagna just för att vara så lämpliga som möjligt för expeditionen och för att avla fram nästa generation som ska ta över för att rädda mänskligheten.
Man kan ha invändningar mot storyn och hela idén, men det kan man med de flesta sci-fi historier. Det viktiga blir hur filmen funkar och den funkar helt ok. Det blir småfascinerande samtidigt som den har gott om spänning och väcker en nyfikenhet hos mig som tittar. Interiörerna, exteriörerna och effekterna är det inte heller något fel på. Storyn med hur ungdomarna förändras till ett gäng vildar kapabla till vad som helst är nog mer realistisk än vad folk kanske vågar erkänna.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar