tisdag 22 juni 2021

52 Actors - Javier Bardem


Javier Bardem är utan tvekan en kvalitetsskådespelare. Klarar av en rad olika typer av roller och även om man inte sett så värst många filmer med honom, sticker han nästan alltid ut och är bäst.

Bland de fem filmerna som valts ut är det egentligen inte så mycket snack om placeringarna. Tredje och fjärdeplatsen är kanske lite knepigare då den ena har högre omtittsfaktor medan den andra är en stark filmupplevelse.Plats #5

Todos lo saben / Everybody Knows (2018)


Javier Bardem ställs mot Penélope Cruz i detta inte alls tokiga drama-mysterium av Asghar Farhadi.Plats #4

Skyfall (2012)


Bardem spelar huvudskurken Silva klart minnesvärt i denna sevärda Sam Mendes-regisserade Bond-film.Plats #3

Biutiful (2010)


Gripade film och en stark prestation av Bardem som spelar Uxbal som förmedlar svart arbetskraft i Barcelona samtidigt som hans hälsa ger honom en tankeställare.Plats #2

Collateral (2004)


I en mindre roll syns Bardem som drogkungen Felix i denna riktigt trevliga Michael Mann-film.Plats #1

No Country for Old Men (2007)


Inte bara Javier Bardems paradroll utan även en av 2000-talets allra bästa filmer. Bardem som utsände yrkesmördaren Anton Chigurh är högst minnesvärd och helt klockren i denna moderna klassiker av bröderna Coen.Totalt har 12 filmer setts med Javier Bardem:

The Dancer Upstairs (2002)
Collateral (2004)
Mar adentro / The Sea Inside (2004)
No Country for Old Men (2007)
Vicky Cristina Barcelona (2008)
Biutiful (2010)
Skyfall (2012)
The Gunman (2015)
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017)
Mother! (2017)
Todos lo saben / Everybody Knows (2018)
Dune: Part One (2021)

Totalt snittbetyg på samtliga 12 filmer (av 5.00) = 3.17

8 kommentarer:

 1. MY TOP 5

  01) - No Country for Old Men (2007) - 4/5
  02) - Collateral (2004) - 4/5
  03) - Dias Contados (1994) - 4/5
  04) - Skyfall (2012) - 4/5
  05) - Mar Adentro (2004) - 4/5


  Haven't Seen
  The Dancer Upstairs
  Vicky Cristina Barcelona
  Biutiful
  The Gunman
  Pirates of the Caribben: Dead Men Tell No Tales

  SvaraRadera
  Svar
  1. We have the same top two, and in my view they're on another level compared to the others.

   Dias contados is the one I haven't seen that I might want to check out.

   Radera
 2. Jag har inte alls koll på honom men visst minns jag honom från skyfall. Inte för att jag tyckte han var minnesvärd, utan för att hans roll där tyvärr är svår att glömma, som en irriterande låt av Antony and the Johnsons. Fejk-hår, fejk-tänder och fåniga galna små flin som avfyrades när de som minst passade. Men det berodde såklart på regi och producentkrav. Hans roll i skyfall låg i tiden.

  Han var betydligt bättre i Vicky Barcelona, även om det i mitt tycke var en mer obehaglig film än skyfall, kanske av inte helt uppenbara skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara värt att förtydliga att listan/listorna inte är över skådespelarens bästa eller mest minnesvärda prestationer, utan istället filmerna jag tycker är bäst.

   Nu blev jag nyfiken, du får gärna utveckla vad som var obehagligt. Minns den inte så väl, mest att det var en helt ok Woody-film.

   Radera
  2. Tja...hmmm...jag vet inte hur jag ska säga det utan att verka dum. Det handlar nog mest om mig. Cristina är liksom en sån där film där peddot Woody Allen ännu en gång marknadsför promiskuitet som karaktärerna själva driver på, fast de är medvetna om att det leder till olycka, förvirring och ensamhet. Samtidigt som han skamlöst klär Scarlett Johansson i "sexiga jeans" och låter sin gubbiga kåtblick vandra över hennes kropp. Hon hade väl redan innan dess utnämnts till "världens sexigaste kvinna" (helt barock utmärkelse, både som utmärkelse och att HON skulle få den, hon är ju grotesk när hon inte hålls tillbaka, vilket Sophie Coppola gjorde på ett utsökt sätt i Lost in Translation).

   Att Woodys perversa privatliv är så känt, färgade tyvärr min upplevelse av denna liksom av andra Woody-filmer. Men det är inte lika gräslig pervo-peddopropaganda i Vicky Cristina som till exempel i hans filmer Manhattan och kanske ännu tydligare i Midnight in Paris. Dessa unga vackra kvinnor som tråååånar efter gubbar mer än dubbla deras egen ålder. För att Woody själv ska få utlösning, typ.

   Säkert är jag onyanserad och oproffsigt hård mot Vicky Barcelona. Men jag är kanske typ allergisk.

   Hannah och hennes systrar kanske var min favorit Woody. Den fångade judiskt liv och mentalitet så himla bra. Jag tror att jag gillade Crimes and Misdemeanors också, för den satte liksom fingret på varför världen är orättvis. Om jag minns rätt. Såg den för länge sedan. Och Manhattan är bra inte minst pga Muriel Hemingway som får rollen av filmens enda kloka och balanserade människa, trots att hon är tonåring. Medan gubbkärringarna är genomneurotiska. Förr tyckte jag det var en cool kontrast, och liksom sann på något sätt. Men sedan förstår jag att Woody gjorde sådär bara för att han var pedofil. Hemingway avslöjade också att Woddy försökte få ligga med henne. Enligt henne själv avböjde hon, vad jag har hört.

   Radera
  3. Ok, det var ett utförligt svar på frågan :)

   Även om det är svårt så tror jag att det är bäst om man kan skilja på en regissör/skådespelare från privatlivet. Annars finns det många (både män och kvinnor) som man (jag) skulle vara allergisk mot p.g.a. olika saker, som vad de sagt, gjort, politiskt osv. Då är det kanske bäst att undvika deras filmer ;) Helt enkelt försöka skilja på det ena från det andra, annars blir det svårt att vara objektiv.

   Radera
  4. Jo, du har rätt. Men det är ibland svårt att skilja upphovsmannen från hans verk. Inte minst i Woody Allens fall, eftersom de är oupplösligt förenade med varandra. Hitchcock kunde. Därför har jag lättare att uppskatta hans filmer, trots att han privat var creepy. Mer creepy än sina filmer, tror jag, eftersom han var på riktigt, på riktigt.

   Radera
  5. Ja, visst är det inte alltid lätt. Men som sagt, kanske bäst att undvika deras filmer i så fall så har man löst problemet ;)

   Radera