onsdag 30 juni 2021

A Civil ActionTitel: A Civil Action
Genre: Drama
Land: USA
År: 1998
Regi: Steven Zaillian
I rollerna: John Travolta, Robert Duvall, William H. Macy, Kathleen Quinlan, Tony Shalhoub, John Lithgow, James Gandolfini, Dan Hedaya, Sydney Pollack, Kathy Bates

Handling: Jan Schlichtmann går med på att representera åtta familjer från Woburns, en stad i Massachusetts, vars barn dött i leukemi efter att två stora företag läckt ut giftiga kemikalier i vattentäkten. Detta trots att fallet kan betyda finansiell kris och slutet på hans karriär.

Omdöme: Baserat på en sann historia med regi och manus av Steven Zaillian. Han har annars främst gjort sig ett namn som manusförfattare på filmer som t.ex. The Falcon and the Snowman (1985), Awakenings (1990), Schindler's List (1993), American Gangster (2007), Moneyball (2011), The Girl with the Dragon Tattoo (2011) och The Irishman (2019). Som regissör har det dock inte blivit mer än tre filmer.John Travolta, William H. Macy, Tony Shalhoub och Zeljko Ivanek spelar fyra advokater som driver en liten advokatfirma som specialiserar sig på personskador. De är s.k. "ambulance chasers", ses ner på från andra advokater och är bara ute efter pengarna från förlikningarna. När de får chansen att ta sig an ett uppmärksammat fall som involverar flera familjer och de anklagade är två stora företag som anklagas för att ha förgiftat dricksvattnet i en liten stad, ses det som en jackpot av Jan Schlichtmann (John Travolta).Det hela går sedan ut på att en hel del tid, energi och inte minst pengar investeras i fallet. Så pass mycket att det snart blir ohållbart för den lilla advokatfirman om de inte får till en förlikning på en skaplig summa, och det snart. Men en av försvarsadvokaterna är den slipade räven Jerome Facher (Robert Duvall) som inte kommer bli lätt att bluffa.Det är en klart stabil rollista man lyckats samla med idel kända ansikten. Robert Duvall blev dessutom Oscarsnominerad och han är också bäst och mest minnesvärd. De övriga med John Travolta i spetsen är väl desto mer mediokra får man säga. Fast i Travoltas fall är det inte direkt överraskande då han tyvärr sällan övertygat efter Pulp Fiction (1994).Svårt att sätta fingret på vad det är som gör att filmen aldrig riktigt lyfter som den borde göra. Materialet och historien finns helt klart där för att göra det till en dramatisk och stark film. Men när rättegången drar igång runt halvvägs in saknas något. Det saknas ett driv i berättandet och även om det inte behöver bli spännande så ska det engagera mer än vad det gör. Tror att en bättre och mer lämpad regissör hade kunnat få ut mer. Även en annan skådespelare i huvudrollen hade varit att föredra som kunnat få med sig resten och höjt det hela ett snäpp eller två.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar