fredag 25 juni 2021

Analyze ThatTitel: Analyze That / Analysera ännu mera
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: USA
År: 2002
Regi: Harold Ramis
I rollerna: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow, Cathy Moriarty

Handling: Den neurotiske maffioson Paul Vitti har återvänt till fängelset och kommer att behöva massor av terapi när han släpps ut. Naturligtvis vänder han sig återigen till Dr. Ben Sobel. Men han finner att även den gode doktorn själv är i stort behov av hjälp eftersom han har ärvt familjepraktiken och ovanpå det - en stor dos stress.

Omdöme: Ser man Analyze This (1999) och gillar den faller det sig naturligt att även se denna uppföljare. Det hade jag nog inte gjort tidigare då jag inte kände igen något. Medveten om att den inte har fått särskilt bra kritik anar jag det värsta när Robert De Niro som Paul Vitti förlorar det helt och börjar sjunga West Side Story-sånger i fängelset.Billy Crystal och hans Dr. Ben Sopel kallas in för att försöka hjälpa Paul Vitti. Ben finner att Vitti hamnat i ett katatoniskt tillstånd och behöver mycket hjälp och terapi, utanför fängelset. De går med på att släppa ut honom och ge det 30 dagar innan Vitti ska omvärderas om han är redo att bli utsläppt. Samtidigt övervakar FBI Vitti då han kan leda dem till stora gripanden.När Ben ska ta med sig Vitti och försöka behandla honom för hans katatoniska tillstånd, är frågan om det kommer bli något i stil med Awakenings (1990) där De Niro led av just detta och behandlades av en doktor spelad av Robin Williams. Nej, givetvis blir det inte något liknande här, men en blinkning till den filmen är det. Dessutom kul att i eftertexterna se klipp på hur svårt det var för De Niro att behålla den tomma blicken och inte reagera på alla dumheter Crystal tar till. Lite som när Michael Caine försöker ta reda på om Steve Martin verkligen inte har någon känsel i benen i Dirty Rotten Scoundrels (1988).Detta kommer inte upp i samma klass som den första filmen. Det blir bättre efter den oroväckande inledningen och en del roliga scener dyker upp. Men det blir även mindre humor och mer kriminella handlingar som Ben dras in i. Det funkar väl inget vidare till slut när storyn hackar en del. Trots allt inte helt bortkastat då man sett klart sämre uppföljare. Men visst blir det inte mer än knappt godkänt, om än det.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

2 kommentarer:

  1. Typiskt uppföljare. Det ska bli "more is more" av saker som ska expandera historien och göra filmen engagerande efter en lyckad "etta". Det är nästan alltid en dålig filmidé vare sig det gäller Natt på Museet, Bridget Jones dagbok eller tydligen den här "tvåan".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sällan jag ser fram emot uppföljare eller tror på att de ska vara bra. Man kan inte förvänta sig så mycket. Finns givetvis undantag och det brukar oftast vara om det t.ex. fanns en tanke att göra en uppföljare redan från början och där man har mer att berätta. Men om det görs en uppföljare för att originalet var en succé blir det sällan bra, eller åtminstone inte lika bra.

      Radera