fredag 25 juni 2021

Analyze This (Revisited)Titel: Analyze This / Analysera mera
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: USA/Australien
År: 1999
Regi: Harold Ramis
I rollerna: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow, Chazz Palminteri

Handling: Ben Sobel är en psykiatriker som efter en bilkrock med maffiabossen Paul Vittis närmaste man hamnar i knipa. Vitti behöver hjälp med sina inre problem och plötsligt har Bens lugna arbete som familjeterapeut fått extra krydda genom att en nyckfull maffiaboss sällar sig till hans patientskara.

Omdöme: Det är skönt att plocka fram en komedi man minns är sevärd och ganska rolig, men som man inte kommer ihåg så väl. När man är upplagd för den här typen av film kan man få sig en trevlig stund. Det hjälper även att ha Harold Ramis som var van vid att regissera komedier, inte minst den klart lyckade Groundhog Day (1993).New York-psykiatrikern Ben Sobel (Billy Crystal) är frånskild och har en tonårsson. Nu är han redo att gifta sig med sin nya kärlek Laura (Lisa Kudrow) nere i Miami. Han kunde dock inte ana att maffiabossen Paul Vitti (Robert De Niro) plötsligt skulle kliva in i hans liv och behöva hans professionella hjälp. Men det är exakt vad som sker. Ben upptäcker att Vitti inte kan behandlas som en vanlig patient på bokad tid. Vitti och hans män kan dyka upp när som helst och var som helst.Tycker Billy Crystal ofta får till humorn och detta är inte första gången det slår mig. Här överträffar han även Robert De Niro som förvisso är ganska rolig och bra överlag, men ibland blir det lite för mycket när han ska gråta och ha sig. Hans främsta komiska prestation kom för övrigt i The King of Comedy (1983).Crystal och De Niro funkar bra ihop och det blir flera roliga scener dem emellan. Främst är det kul att se hur Bens tålamod tryter och hur han är den enda som kan prata öppet med maffiabossen alla fruktar. Det hela blir något av en maffiaversion på What About Bob? (1991) där Bill Murray gick psykiatrikern spelad av Richard Dreyfuss på nerverna.En av de roligaste sekvenserna kommer när Ben tas med till ett maffiamöte där alla de lokala maffiabossarna samlats. Billy Crystal får här verkligen visa vad han går för när han försöker övertyga de övriga om att han är Paul Vittis "consigliere", en slags maffiarådgivare. Svårt att hålla sig för skratt i dessa och ett par andra scener. Helt enkelt en bitvis klart rolig film som funkar att se om.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. Kan förstå det där om Crystal/de Niro. Jag tycker inte de Niro kan spela i komedier, han kan bara spela sig själv och han är inte rolig. Så han passar bättre i andra filmer. Nu tror jag inte att du har samma hårda åsikt om honom som jag har, men jag kan åtminstone relatera till att han inte gör ett riktigt bra jobb i denna film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite svårt det där med De Niro. En gång i tiden var han riktigt bra, men det går inte att jämföra hans senare karriär med hans tidiga. Lite som dag och natt. Har även en hel del med filmerna och rollerna att göra.

   Som jag nämner i min text var De Niro riktigt bra i The King of Comedy och där klarar han av humorn galant. Men så är det inte en renodlad komedi och det var i toppen av hans karriär när han verkligen gick in för rollerna.

   Radera
 2. Ja, jag håller helt med. Så är det med de Niro. Faktiskt minns jag inte ens de Niro från King of Comedy ens, jag minns bara Jerry Lewis som jag blev mycket imponerad av. Konstigt. Ja, verkligen, de Niro har varit riktigt bra en gång i tiden. Som dag och natt som du skriver. Han skulle ju vara seriösrolig i den hyllade filmen Silver Linings Playbook där han hade en viktig biroll, men inte ens där tycker jag att han funkar. Konstigt också att han blev så förtjust i den svenska filmen Apflickorna som han tyckte var...jag minns inte motiveringen men den var översvallande. Jag blir inte klok på honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så är det ibland, eller mer än bara ibland. Skådespelare åldras inte alltid till det bättre. Ibland är det absolut så att de blir bättre med åren, men finns många fall där skådespelare var bra för att sedan tappa gnistan, motivationen alternativt inte ha något mer att bevisa. Eller så har de dåliga agenter. Svårt det där.

   Radera