onsdag 23 juni 2021

Breathe In


Titel: Breathe In
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 2013
Regi: Drake Doremus
I rollerna: Guy Pearce, Felicity Jones, Amy Ryan, Mackenzie Davis

Handling: När en brittisk utbytesstudent anländer till en villaförort utanför New York, utmanar hon dynamiken i hennes värds familjerelationer och förändrar deras liv för alltid.

Omdöme: Keith (Guy Pearce) och Megan Reynolds (Amy Ryan) bor i en villa utanför New York med sin 18-åriga dotter Lauren (Mackenzie Davis). Keith är musiklärare och aspirerande musiker. Megan tillverkar och säljer kakburkar. När de så välkomnar utbytesstudenten Sophie (Felicity Jones) som anländer från Storbritannien, försöker hon inte ta så mycket plats och hålla sig i bakgrunden. Men den söta Sophie får ögonen på sig på mer än ett sätt och från flera håll.Man vet att Keith och Sophie kommer falla för varandra i en "förbjuden kärlek"-historia. Det är inget överraskande med det, men det är inte heller så enkelt. Han är ju gift, har en dotter i hennes ålder, hon är inneboende hos dem, han är hennes musiklärare och hon skulle kunna vara hans dotter.Även om det finns en massa hinder och regler i samhället som bryts, finns det mer än fysisk attraktion mellan de båda. De är komfortabla i varandras sällskap och finner liksom ett band och en förståelse för varandra som de saknar från andra. Keith har glidit ifrån sin fru som inte stödjer hans dröm och passion. Sophie å sin sida är mognare än Lauren och skolkamraterna.Som så ofta med en sån här historia känner man att det inte finns mycket hopp för att det ska sluta lyckligt. Det är nästan omöjligt att det ska kunna sluta lyckligt för samtliga inblandade. Men kanske kan Keith och Sophie starta ett eget liv ihop, även om det går emot vad som är accepterat i samhället.Den centrala relationen i historien är ofta finstämd och skapar en del scener som höjer pulsen. Guy Pearce och Felicity Jones gör det bra i dessa situationer och det är bra att det inte bara blir en het affär som det ofta kan bli. Istället hittar de varandra på ett annat plan vilket gör att man ändå vill att de ska få varandra. Samtidigt är situationen långt ifrån optimal och det är svårt att inte känna sig kluven. Man känner trots allt deras och de övriga påverkades starka känslor. Trots det lyckas inte filmen överraska eller komma med något lite annorlunda och höja sig över mängden som t.ex. danska Dronningen / Queen of Hearts (2019).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

4 kommentarer:

 1. Den här vill jag se!

  Hade det varit en porrfilm skulle den ha slutat lyckligt. Men eftersom det är drama+förbjuden kärlek=olycklig.

  Ändå kommer den inte undan mig, jag måste absolut se den! Medelmåttig eller ej....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja du, verkar som du får ta och se den då :) Den var inte alls tokig tyckte jag, hade bara velat bli mer överraskad.

   Radera
 2. Felicity Jones brukar vara bra, åtminstone i de filmer jag sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon och Guy Pearce funkade i filmen, men inga prestationer som lämnar några större avtryck.

   Radera