söndag 20 juni 2021

CensorTitel: Censor
Genre: Drama/Skräck
Land: Storbritannien
År: 2021
Regi: Prano Bailey-Bond
I rollerna: Niamh Algar, Michael Smiley, Sophia La Porta, Nicholas Burns

Handling: Efter att ha sett en kusligt bekant skräckfilm beslutar sig Enid, en filmcensor, att försöka lösa mysteriet med sin systers försvinnande och inleder en resa som löser upp gränsen mellan fiktion och verklighet.

Omdöme: Enid (Niamh Algar) jobbar med den brittiska filmcensuren på 1980-talet. Detta anser den brittiska regeringen vara nödvändigt eftersom videobandspelare finns i vart och vartannat hem och de s.k. "video nasties" invaderat marknaden. De anser att skräckfilmerna blivit ett samhällsproblem och Enid är en i teamet som jobbar med censuren. De bestämmer vad som ska klippas bort, vilken åldersgräns filmen får och ibland även om filmen ska förbjudas helt och hållet.När skräckfilmsproducenten Doug Smart (Michael Smiley) en dag dyker upp på kontoret, ber han att Enid är den som granskar den nya filmen av den mytomspunna regissören Frederick North (Adrian Schiller). Enid, som inte kunnat släppa sin lillasysters försvinnande för 20 år sedan, finner filmens handling vara kusligt lik vad som skedde den dagen då systern försvann. Och skådespelerskan Alice Lee (Sophia La Porta) påminner henne dessutom starkt om systern...Inget fel på upplägget och tanken att göra film om filmcensuren. Nu var det inte endast skräckfilmer där scener klipptes bort, åtminstone i Sverige. Minns t.ex. Dirty Harry-filmen Sudden Impact (1983) där en scen i början av filmen hade klippts då man endast fick se/höra ett eller två skott avlossas när det i själva verket var sex skott. Även en klassisk scen mot slutet där Clint Eastwood använder en harpun slaktades.Filmen funkar inledningsvis med idén. Men när Enid börjar gräva i sin systers försvinnande och försöker koppla ihop det med filmen hon precis tagit del av, blir det bara sämre. Det är relativt händelsefattigt under långa stunder och när man går in i sista tredjedelen blir balansgången mellan verklighet, fantasi och filmens värld svår att urskilja för Enid och tittarna.Det hela känns till slut som ett skolprojekt eller liknande när man leker med bildstorleken och Enid dras allt längre in i sin egen fantasivärld. Det urartar tyvärr alldeles för mycket, och vad den inledde med och vad som borde varit en kul och intressant kommentar om filmcensuren på 80-talet och hur samhället såg ut glömmer man helt bort. Den tappar helt enkelt bort sig längs vägen. En regidebut som går från att vara hoppfull till att bli en besvikelse.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

 1. Synd på en så bra idé! Men nu vet jag att jag ska hoppa över denna.

  I Sverige klippte SVT (som hade sin egen censur istället för filmcensurbyrån) i Lilla huset på prärien, när patriarken Charles Ingalls pussar sin hustru Caroline på munnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, denna kan man nog tyvärr hoppa. Men vem vet, finns alltid de som uppskattar sånt man själv inte gillar :)

   Haha, ja det gick lite väl långt ibland ;)

   Radera