lördag 19 juni 2021

Harry, un ami qui vous veut du bienTitel: Harry, un ami qui vous veut du bien / Harry, He's Here to Help / With a Friend Like Harry / Harry, en vän som vill dig väl
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Frankrike
År: 2000
Regi: Dominik Moll
I rollerna: Laurent Lucas, Sergi López, Mathilde Seigner, Sophie Guillemin

Handling: När Michel och Claire i vanlig ordning kör till sin sommarstuga med sina tre döttrar är humöret inte på topp. Värmeböljan som råder gör att alla är lite trötta och smågriniga. På vägen träffar Michel en gammal klasskamrat, Harry, som bjuder in sig själv och sin flickvän till deras stuga. Harry inser snart att allt inte står rätt till och gör sitt bästa för att hjälpa Michel till ett drägligare liv. Kosta vad det kosta vill.

Omdöme: Det är sommar i Frankrike och en familj bilar i värmeböljan. Det är Michel (Laurent Lucas, påminner om en ung Martin Landau) och Claire (Mathilde Seigner, som är lillasyster till Roman Polanskis fru Emmanuelle Seigner) tillsammans med deras tre små döttrar. Destinationen är sommarstugan de köpte för fem år sedan och fortfarande fixar till.Under ett stopp på en bensinmack träffar Michel på Harry (Sergi López, påminner lite om Bill Pullman) som känner igen honom från skoltiden för 20 år sedan. Harry är på väg till Schweiz med sin flickvän Prune (Sophie Guillemin), men de har inte bråttom och bjuder in sig till småbarnsfamiljens sommarställe.Michel har svårt att säga nej till folk och försöker vara alla till lags. Det innebär frun Claire, föräldrarna och Harry. Detta är något Harry lägger märke till och inte gillar. Han känner att Michel inte kan uppfylla sin potential på så vis, särskilt med sitt skrivande som Harry var ett stort fan av under skoltiden och som han nu vill att Michel ska ta upp igen. Men då krävs förändringar i och runt Michels liv. Något kanske Harry kan hjälpa till med. Harry ser nämligen alltid en lösning på varje problem, vad det än har för pris...Tysk-franske Dominik Moll slog igenom med denna psykologiska dramathriller som skulle kunna liknas vid något av Roman Polanski och Alfred Hitchcock. Åtminstone bitvis, men utan att vara en direkt kopia av deras verk. Det är en något långsamt berättad film utan att för den delen bli tråkig.Första halvan är snarare ett drama och lite av ett mysterium där man inte kan vara säker på vad Harrys agenda är. Är han den han utger sig för att vara och varför intresserar han sig av någon han inte träffat på 20 år? Harry är en mystisk karaktär och spelas bra av Sergi López som man direkt känner är lite creepy och manipulerande.Under andra halvan övergår filmen till att bli desto mer thriller. Den lite långsammare första halvan har sin poäng när det börjar hända saker som för det mesta har Harry i centrum. Det blir till slut en intressant resa man gör med de inblandade och det är skönt med filmer där man inte alls vet vart det ska leda. Detta trots att jag hade sett filmen runt tiden då den kom, men mindes absolut ingenting. Stark trea till svag fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Definitivt en film jag vill se! Så ett bra tips för mig! beskrivningen av Sergi Lopez förstår jag precis. Håller på att knåpa ihop en egen bloggtext om Världens sista dagar, där han spelar bög-tenor. Han agerar rätt creepy där också faktiskt. Inte på ett Rickard Söderberg sätt utan mer som en manipulativ förgripare men som ingen dömer utan tvärt om alla är vän med och snälla mot. Ska gärna se Harry vid tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det kan vara trevligt att återvända till filmer som sågs när de kom, men som man inte minns så mycket av. Ofta kan de vara bättre eller åtminstone uppskattas mer nu. Å andra sidan kan det vara tvärtom ifall man minns dem som bra, då kanske man blir lite besviken istället.

   Radera
  2. Precis! Det kan ha stort värde att återvända till filmer.

   Personligen blir jag allt mer träig med åldern. Gillar färre och färre filmer som jag sett alltfler gånger per styck. Så fältet smalnar. Men det kanske är sunt också. Idag överkonsumerar de flesta av oss film. En sorts filmbulemi.

   Radera
  3. Visst har man sina favoriter som man kan återvända till flera gånger och alltid älska dem.

   Haha, ja vi har ju tillgång till så mycket mer än en gång i tiden då man fick ta det som gick på TV eller fanns i videobutiken. Det hade absolut sin charm.

   Radera