fredag 18 juni 2021

Hot Summer NightsTitel: Hot Summer Nights
Genre: Drama/Kriminalare/Romantik
Land: USA
År: 2017
Regi: Elijah Bynum
I rollerna: Timothée Chalamet, Alex Roe, Maika Monroe, Thomas Jane

Handling: Sommaren 1991 växer tonåringen Daniel snabbt upp då han spenderar en vild sommar på Cape Cod. Han blir rik på att sälja gräs, blir kär för första gången, festar och inser så småningom att han tagit sig vatten över huvudet.

Omdöme: Filmen inleds med text om att detta mestadels är en sann historia. Det utspelar sig under sommaren 1991 och skådeplatsen är semesterorten Cape Cod utanför Boston. Tonåringen Daniel (Timothée Chalamet) spenderar sommaren här och träffar snart den coole Hunter (Alex Roe) som visar sig vara områdets gräslangare. Han har den lokala polisen Calhoun (Thomas Jane) efter sig och beslutar sig för att bli partner med den anonyma Daniel. Samtidigt blir Daniel kär i McKayla (Maika Monroe) som visar sig vara Hunters syster.

Försäljningen av gräset går smidigt och de tjänar bra med pengar. Men Daniels förhållande med McKayla håller han hemligt från Hunter då Hunter klart och tydligt sagt åt honom att hålla sig borta från henne. När girigheten tar över och århundradets storm dessutom är på ingång, blir det allt annat än en enkel resa för inte minst Daniel.

Bland de första sakerna som man lägger märke till som lyckade är soundtracket där valet av musik oftast prickar rätt. En blandning av kända och mindre kända låtar som skapar god stämning till vad man tar del av. En ungdomsfilm som liksom hamnar mellan den gamla och nya skolan, men då det utspelar sig i början av 90-talet får man säga att man fångar den eran ganska bra.

Gillar även fotot och filmens utseende som förtäljer att regissören har god känsla för att sätta ihop en film. Detta var för övrigt Elijah Bynums regidebut och man får säga att filmen lyckas över förväntan. Timothée Chalamet och Alex Roe funkar båda bra och filmen har en skön somrig känsla över sig. Filmen blir nog också bara bättre ju längre in man kommer när mer och mer står på spel för de inblandade.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

  1. Man kan ju undra vad det spelar för roll att den baseras på en sann historia. Det kanske är Elijahs nostalgiska självbiografi, och det är ju i så fall viktigt för honom själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiden och skådeplatsen utspelar sig runt den perfekta stormen (filmen The Perfect Storm (2000) av Wolfgang Petersen) som drabbade området 1991. Kanske var det endast den biten som var sann. I vilket fall som helst funkade filmen bättre än väntat.

      Radera