söndag 13 juni 2021

Le magnifique / The Man from AcapulcoTitel: Le magnifique / The Man from Acapulco / Le och låtsas dö
Genre: Action/Komedi/Äventyr/Romantik
Land: Frankrike/Italien
År: 1973
Regi: Philippe de Broca
I rollerna: Jean-Paul Belmondo, Jacqueline Bisset, Vittorio Caprioli, Hans Meyer

Handling: François Merlin skriver äventyrsböcker. Han blandar ihop sitt verkliga liv och människor han möter med karaktärerna i sina böcker.

Omdöme: Lite spionäventyr i stil med James Bond är aldrig fel. Här ser vi Jean-Paul Belmondo som superagenten Bob Saint-Clar, eller ska det stavas Bob Sinclair? Bob skickas till vackra kuststaden Acapulco i Mexiko på sitt senaste uppdrag där han paras ihop med kontakten Tatiana (Jacqueline Bisset). De får snart försöka överlista en rad skurkar ledda av albanska huvudskurken Karpov (Vittorio Caprioli). Bob klarar av allt galant, överdrivet bra visar det sig.Hela spionhistorien med superagenten Bob visar sig bara vara påhittat av författaren François Merlin (Belmondo) som lever ut sina fantasier. Han är själv raka motsatsen då han inte är särskilt äventyrlig av sig, sitter mest hemma och skriver sina spionhistorier om Bob. Karaktärerna baseras på folk han känner och träffar på, som t.ex. nya granntjejen Christine (Bisset) och hans bokförläggare Charron (Caprioli).Tanken är god, resultatet långt därifrån. Filmer där vi får följa med in i en författarens fiktiva värld är inget nytt. Inget fel på upplägget. Problemet blir att spionäventyret med Bob i farten blir snarare en fars än något annat. Alldeles för överdrivet och larvigt. Mer som Austin Powers än James Bond. Något roligare blir det att följa Merlin i sin vardag som livas upp av granntjejen Christine. Men även här blir det inte särskilt roligt i längden och filmen prickar till slut inte rätt i mycket.Regissören Philippe de Broca gjorde nästan tio år tidigare L'homme de Rio / That Man from Rio (1964) med Belmondo. Det var också ett äventyr, men funkade desto bättre då den gick mer i James Bonds fotspår. Här känns det som en missad chans då den alltså blir för oseriös. Belmondo är annars klippt och skuren för dubbelrollen och kunde blivit en bra superagent. Visst är det en satir över genren, inte minst Bond, men särskilt bra är det alltså inte.Det är inte så konstigt när man läser att filmens ursprungliga manusförfattare Francis Veber valde att ha sitt namn borttaget från filmen. Detta efter att ha sett slutresultatet när regissören tog in en annan manusförfattare för att ändra på hans manus. Filmen gick dock bra hemma i Frankrike när den gick upp på bio. Frågan är hur många av dem som också blev besvikna...3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.2

6 kommentarer:

 1. Låter som om inte ens Bisset kan rädda filmen, alltså. Hade varit kul att få lite omdömen om hennes tilldelade roll, men jag får väl försöka se filmen själv om jag känner mig tillräckligt intresserad. Hur hon är jämfört med i Bullitt, tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är främst Belmondos film, men hon sköter sig bra i inte minst historien som utspelar sig i verkligheten. Dock inget som gör filmen värd att se.

   Kul att jag inte ens tänkt på att hon är med i Bullitt. Å andra sidan har den filmen en del annat att föja ;)

   Radera
  2. En Carrol Shelby, till exempel? ;)

   Radera
 2. Bra text om Bullitt, där. Den hade jag inte läst innan. Skrev själv en text om Bullitt och ett par andra biltunga filmer, men det är flera år sedan nu....
  https://borttagenfilmblogg.blogspot.com/2014/10/drive-driver-driveast.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja, den har setts ett par gånger, men hade inte skrivit om den tidigare.

   PS: Tog bort ena kommentaren då det blev en dubbelkommentar med samma text.

   Radera