lördag 19 juni 2021

LemmingTitel: Lemming
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Frankrike
År: 2005
Regi: Dominik Moll
I rollerna: Laurent Lucas, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling, André Dussollier

Handling: Alain Getty och hans fru Bénédicte är nyinflyttade i den sydfranska staden Bel Air, där Alain precis fått ett nytt lovande jobb som ingenjör på ett teknikföretag. Det unga paret bjuder en kväll in Alains chef, Pollock, och hans fru Alice på middag. Men kvällen spårar ur när Pollock och hans fru börjar gräla. Samma kväll upptäcker Alain ett underligt djur som fastnat i köksavloppet, och tillsammans med den katastrofala middagsbjudningen blir den lilla gnagaren inledningen på en alltmer förbryllande och kaotisk spiral som leder paret Getty in på en mörk stig långt från deras parlivs-idyll.

Omdöme: Efter Harry, un ami qui vous veut du bien (2000) var det många som var nyfikna och förhoppningsfulla på vad Dominik Moll skulle bjuda på med sin nästa film. Det visar sig delvis bli något liknande, men även annorlunda. Liknande då det är lite samma ton och mysterium som kretsar kring två par.
Alain Getty (Laurent Lucas) har börjat sitt nya jobb som chefsingenjör på företaget Pollock och tillsammans med frun Bénédicte (Charlotte Gainsbourg) flyttat in i en villa i södra Frankrike. Livet leker och de börjar fundera på att skaffa barn. När de så bjuder in Alains chef, Richard Pollock (André Dussollier) och hans fru Alice (Charlotte Rampling), blir det första gången de träffar Alice. Men vad som skulle bli en trevlig middag visar sig bli något annat då Alice är på grälhumör och kvällen snabbt blir förstörd. När Alain senare hittar ett litet djur i ett rör under diskbänken, kan de inte ana att kvällen är början på en nedåtgående spiral för deras liv.
Om föregående film påminde om Polanski-Hitchcock, får denna en att tänka på Michael Haneke och David Lynch. Även det en intressant kombination. Lite mer udda med andra ord, men fortfarande gott om mystik och sexighet. Charlotte Rampling och hennes Alice står för en stor dos av det, åtminstone under första halvan.
Även om detta är en svagare film än föregående film av Dominik Moll så är den absolut inte utan intresse. Man vet inte vart det ska ta vägen och det är tillräckligt mystiskt för att hålla intresset uppe. Och som sagt, känslan av Haneke-Lynch säger ganska mycket om vilken typ av film det är. Gillar man den typen av film med lite udda och obekväma inslag så får man det här. Är kanske inte helt förtjust i det själv, men det blir inte heller för mycket. Däremot är filmen något utdragen och hade inte behövt vara två timmar lång.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Låter lite intressant. Rampling gillar jag, även om den enda Gainsbourgfilm jag tycker om är L'effrontée. Hon placerade sig själv definitivt i strykklass när hon var med i Lars Triers Nymfomaniac. Världens tråkigaste asmeningslösaste film. I fyra timmar. Lemmings två timmar kommer att kännas som en vindpust, eller kanske vinpust i jämförelse. Men många filmer är för uppblåsta och skulle vinna på att kortas ned. Så det är inte konstigt om Lemming är ännu en sådan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, tycker den inte var så tokig och var nyfiken på vart det skulle leda.

      Radera