torsdag 24 juni 2021

Maria Full of GraceTitel: Maria Full of Grace
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Colombia/Ecuador/USA
År: 2004
Regi: Joshua Marston
I rollerna: Catalina Sandino Moreno, Yenny Paola Vega, Guilied Lopez, Patricia Rae

Handling: En ung och gravid colombiansk tjej är i desperat behov av pengar. När en ung kille dyker upp och lovar stora summor är hon därför beredd att ta sig an de stora riskerna som följer med uppdraget, som är att smuggla droger till USA.

Omdöme: 17-åriga Maria (Catalina Sandino Moreno) jobbar med att rensa/förbereda blommor i sin hemstad i Colombia. Men när hon blir av med jobbet och upptäcker att hon är gravid, behöver hon inte bara pengar utan även tänka på framtiden. När hon så kommer i kontakt med Franklin (Jhon Álex Toro) kommer han med ett jobbförslag. Hon ska agera drogkurir och flyga till USA. Det är bra betalt, men även riskfyllt då hon ska svälja drogerna.Filmen hade setts en gång i tiden och är en typisk festivalfilm. Catalina Sandino Moreno Oscarsnominerades för sin prestation och även om filmen inte bygger på en sann händelse så har den tagit inspiration från olika liknande händelser. Det blir också en detaljrik och högst realistisk inblick i hur en sån här drogoperation går till.Catalina Sandino Moreno är duktig i huvudrollen och är också bäst. Yenny Paola Vega i rollen som hennes väninna Blanca är dock desto svagare vid hennes sida. Nu ska hon spela lite mer osäker och tafatt, men det känns även som att hon inte riktigt håller måttet.Det blir svårt att inte bli engagerad och bry sig om hur det ska gå för Maria. Hon vet vad hon håller på med, men då det är hennes första gång kan hon inte ana exakt vad som väntar. Hon får hjälp av Lucy (Guilied Lopez) som gjort det förr. Men det är bara början på denna förrädiska resa för Maria och de övriga drogkurirerna.Tycker nog filmen funkar som bäst när vi följer Maria hemma i Colombia och resan till USA. Väl i USA fortsätter det vara bra och spännande, men inte till den grad som det varit innan dess. Det blir inte som att luften går ur men det blir inte heller tätare vilket hade varit att önska.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

4 kommentarer:

 1. Vad jag minns mest med den här filmen var dess kritik mot vita amerikaner och kristna. Jag är inte själv kristen men jag vet att många tyckte det var fel att en ung, okristlig vänsterfilmare hånade kristendomen. Till och med affischen gjorde hån av de sydamerikanska katolikernas tro och omvandlade den till ett forcerat medel för att värja sig mot (de vitas) sociala orättvisor. Självklart bidrog det till att filmen prisades av dem som skrev under på den sortens propaganda. Men jag minns också att Moreno var bra. Hade bara glömt namnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, minns inget av kritiken du tar upp, men så följde jag kanske inte det politiska snacket på den tiden. Finns alltid de som har invändningar mot det ena och det andra. Ibland undrar man om de som ser på film ens gillar film eller bara skriver för att skapa en snackis eller något.

   Att filmen tar upp något som inte bara är realistiskt utan även trovärdigt tycker jag gör det till en klart intressant och sevärd film. Sen kan man analysera och hitta "fel" med de flesta filmerna om man bara vill :)

   Radera
 2. Jo, det stämmer nog. Med åren har jag själv börjat se filmerna allt mindre som film och mer som propaganda eller lobbyism för vissa politiska agendor. Så jag är nog fel person att tala om film som film, om jag ska vara riktigt ärlig.

  Det stämmer naturligtvis att många gör sig till för att kunna skriva och beskriva saker som ligger utanför själva filmen. Jag är själv en sådan eftersom verkligheten för mig är viktigare än filmvärlden. Därför är mina egna texter om film oftast kulturkritiska texter som delar uppmärksamheten mellan filmen och det som finns (kan finnas) bakom. För filmindustrin är ett av de mest effektiva propagandainstrumenten, och det vet filmbolagsägarna.

  Därför är det rätt befriande att läsa dina texter om film, eftersom de till skillnad från mina egna, handlar om filmerna själva i första hand. Det håller mig även lite "frisk" och lite grand på spåret så att det inte blir antipolitik av alltihop. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar det som en komplimang att du känner att jag håller mig till filmerna (för det mesta) och inte allt runt omkring :) Det är trots allt så att vi alla uppfattar och tyder filmer på olika sätt, åtminstone de som har lite mer budskap. När filmerna är uppenbart politiska och fyllda med propaganda blir jag ofta anti. Därför undviker jag idag många filmer som jag känner att jag inte orkar med.

   För egen del handlar filmtittandet främst om att känna glädje till filmskapandet för att jag älskar film. Det tycker jag försvinner när det förstörs av sådant som tar bort glädjen för mig som tittar. Men som du är inne på blandar man ofta in politik och propaganda och har gjort det sedan man började göra film. Väldigt skönt att slippa det, eller åtminstone när det inte stör ;)

   Radera