torsdag 17 juni 2021

MayhemTitel: Mayhem
Genre: Action/Komedi/Skräck
Land: USA
År: 2017
Regi: Joe Lynch
I rollerna: Steven Yeun, Samara Weaving, Steven Brand, Caroline Chikezie

Handling: Derek Cho blir falskeligen beskylld av en medarbetare och felaktigt avskedad samma dag som ett luftburet virus bryter ut i företagets kontorsbyggnad. Fångad i byggnaden måste han nu slåss för både sitt jobb och sitt liv.

Omdöme: Filmen inleder något trevande när Derek Cho (Steven Yeun) börjar sitt nya jobb på en advokatfirma. Han jobbar på våningarna längre ner och har efter ett par månader jobbat upp sig till att ha ett s.k. hörnkontor med utsikt. Denna dag träffar han en ny klient, Melanie Cross (Samara Weaving) som han inte kan hjälpa med hennes ärende. Vad de inte kan ana när de först träffas är att de snart kommer samarbeta för att ta sig upp till de övre våningarna där cheferna sitter.Derek förlorar sitt jobb denna dag efter att en högt uppsatt chef som jobbar direkt under VD:n gett honom skulden för ett misslyckande. Samtidigt vill Melanie tala med cheferna för att få hjälp med sitt ärende. Denna dag utbryter ett virus kallat för ID-7 som gör att den infekterade blir hormonstinn och i värsta fall mordisk. Byggnaden sätts i karantän och nu har Derek och Melanie 8 timmar på sig att försöka ta sig upp till toppen av byggnaden innan karantänen lyfts. För under karantänen kommer du undan med vad som helst.Det blir till slut ganska kul att följa framförallt Dereks och Melanies framfart där i kontorsbyggnaden. De och Dereks medarbetare gör det till en blodig historia med gott om humor. Kanske inte alltid en skrattfest, men med glimten i ögat blir det allt bättre ju längre in man kommer i filmen. Trevande till en början alltså, desto roligare och blodigare under filmens gång.Man skulle kunna likna filmen vid en lättsammare kombination av The Purge (2013) och The Raid (2011). Derek ser sin chans att utkräva hämnd på cheferna och viruset gör att han under ett par timmar kan göra vad han vill då de infekterade med viruset inte kan ställas inför rätta för sina handlingar. Man märker att Steven Yeun (Minari (2020)) och Samara Weaving (Ready or Not (2019)) haft kul ihop.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

 1. Ännu en virusfilm! Ja, den måste jag nog se då, det ligger lite i tiden för mig att se hur virusutbrott har skildrats på film.

  Jag förstår ju av ditt omdöme att det inte är en programförklaring, som Contagion var (du skrev ju tydligen om den filmen när den var ny, medans jag inte upptäckte den förrän vårvintern 2020 när virus hade blivit "inne").

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer bra det. Denna kände jag till sedan tidigare, men det var faktiskt efter att ha sett Revenge som jag valde att se denna (samma produktionsbolag).

   Ja, Contagion såg jag när den kom. Har även sett om den, men det var innan pandemin skakade världen även i verkligheten. Den skildrar det ganska bra får man säga.

   En virusfilm jag tog mig an när pandemin var ett faktum var annars The Satan Bug (1965). Inte alls tokig.

   Radera