måndag 21 juni 2021

Oorlogswinter / Winter in WartimeTitel: Oorlogswinter / Winter in Wartime / Krigsvinter
Genre: Drama/Krig
Land: Holland/Belgien
År: 2008
Regi: Martin Koolhoven
I rollerna: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower, Raymond Thiry

Handling: Tyskarna har ockuperat Holland och en dag kraschlandar en brittisk soldat i närheten utav den stad där unge Michiel bor. Michiels far är borgmästare och är enligt sonen sedd som en kollaboratör. Efter olika omständigheter kommer Michiel i kontakt med den brittiska piloten som överlevde kraschlandningen. Nu vill Michiel göra det han tycker är rätt genom att försöka hjälpa piloten att fly landet för att återvända till Storbritannien.

Omdöme: Det är slutet av andra världskriget i en liten holländsk stad som ockuperats av tyskarna. Det är januari 1945 och vintern har ett järngrepp om det lilla samhället. Pojken Michiel (Martijn Lakemeier) bevittnar en natt hur ett litet plan kraschar i skogen. Hans pappa Johan (Raymond Thiry) är borgmästare i staden och har bra kontakt med tyskarna. Michiels morbror Ben (Yorick van Wageningen) anländer till hemmet och jobbar åt motståndsrörelsen, något Michiel gillar. Men Michiel berättar inte för någon när han påträffar den överlevande brittiska piloten som gömmer sig i den närliggande snötäckta skogen.
Filmen var Hollands Oscarsbidrag och var bland de sista nio i urvalet, men blev inte nominerad. Det var den mest sedda filmen hemma i Holland det året och bygger på en bok av Jan Terlouw baserad på hans egna upplevelser. Martin Koolhoven står för regin vars nästa film var klassfilmen Brimstone (2016).
Det finns en del likheter med nämnda Brimstone (2016), även om detta inte blir en lika bra film. Det blir inte heller så dramatiskt och gripande som det kunde ha blivit med tanke på temat och hur storyn utvecklar sig. Intressant nog var boken filmen bygger på riktad till yngre då det syns från en pojkes ögon. Koolhoven valde att göra det till en coming of age-historia där Michiel snabbt får växa upp under tuffast tänkbara omständigheter. Det är nog rätt val, men något saknas trots allt för att få en riktigt engagerad.
Lite intressant att i efterhand läsa att regissören haft en förkärlek till spaghettivästerns och Hitchcock där bl.a. filmer som Once Upon a Time in the West (1968) och Il grande silenzio (1968) influerat filmen. Nu tycker jag detta nog var mer tydligt i Brimstone (2016), men visst finns en del av det även här. Det är ingen tokig film även om den inte lyfter till att bli riktigt bra någon gång.
3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. Att det är en film om att växa upp gör den till något som jag skulle kunna intressera mig för. Annars är jag rätt duktigt trött på nazister.

  När jag läser det här sörjer jag mest att jag gav bort mitt skivexemplar av Once upon a time in the West.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nazisterna finns ju med, men håller sig mest i bakgrunden då det handlar om en del annat också. Inte alls tokig.

   Radera