måndag 14 juni 2021

RevengeTitel: Revenge
Genre: Action/Thriller/Skräck
Land: Frankrike/Belgien
År: 2017
Regi: Coralie Fargeat
I rollerna: Matilda Anna Ingrid Lutz, Kevin Janssens, Vincent Colombe, Guillaume Bouchède

Handling: Jen följer med sin omåttligt rika pojkvän Richard för en helg i villan mitt ute i öknen. När hans två jaktkompisar dyker upp förvandlas den spatiösa villan till en klaustrofobisk man cave där Jen liksom fyrhjulingarna och jaktgevären bara verkar vara där som ett föremål för grabbarnas sunkiga fantasier.

Omdöme: Helikoptern tar rike Richard (Kevin Janssens) och hans älskarinna Jen (Matilda Anna Ingrid Lutz) till den ensligt belägna villan mitt ute i öknen omgärdad av bergen. Tanken är att de ska ha två dagar tillsammans innan helikoptern ska hämta Jen och flyga hem henne. Men när Richards två affärskollegor Stan (Vincent Colombe) och Dimitri (Guillaume Bouchède) dyker upp tidigt för deras jakthelg, förändras situationen drastiskt för Jen.Det här visar sig bli en trevlig film att ta sig igenom. Redan tidigt känns det liksom rätt när Richard och Jen anländer till enplansvillan. Coralie Fargeat visar i sin långfilmsregidebut att hon vet hur man underhåller tittaren. Att det hela har sina brister vad gäller realismen på sina håll kan man köpa eftersom filmen funkar så pass bra som den faktiskt gör.Filmen blir till en blodig hämndhistoria och man har inte sparat på blodet. Blodförlusten för de drabbade skulle givetvis leda till döden, men det är med flit det är något överdrivet. Och det funkar alltså när filmen låter oss ha kul där ute i öknen och i villan.Musiken av Rob, det oftast finurliga fotot inklusive någon lång tagning och det faktum att det skapas en del nerv gör detta till en film att se. En annan kvinnlig hämndfilm som kommer upp i tankarna och är värd att nämna är Ms. 45 (1981). Tänker även på A Lonely Place to Die (2011), även om denna har ett elegantare utförande och är klart blodigare och brutalare. Början på eftertexterna med de stora bokstäverna som dyker upp med namnen och filmtiteln påminner för övrigt om vad Gaspar Noé brukar använda till sina filmer. Lite av en inspiration för filmmakarna kan jag tänka mig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.4

6 kommentarer:

 1. Temat låter ju intressant, liksom upplägget. Kanske bättre än sånt som Dirty Weekend och Thriller. Ms.45 gillade jag, Men det låter ändå lite overkill med allt det där blodet. Tänker på I spit on your grave från 1978 som är engagerande medan remaken har bytt ut känslan mot blod och mer grafiskt ultravåld. Våld är inget vidare "in my book"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta är ingen sunkfilm och funkar bra som modern hämndfilm. Men visst är det extra mycket blod här, inget snack om det. Tycker ändå det funkar. Kanske för att det är medvetet och ger något rent estetiskt. Ultravåld är det inte. Det finns en tanke bakom det hela.

   Radera
  2. Du har övertygat mig. Jag tänker se den.

   Radera
  3. Låter bra! Hoppas det smakar :)

   Radera
 2. Den här var finfin i min bok. Spännande även om det var i blodigaste laget i finalen. Tror den tom hamnade på topp tio men så jag förtjust i hämndfilmer. Tackar för tips på A Lonely Place to Die

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den satt fint. Kände redan tidigt att den hade något och sen rullade det på. Haha, ja lite för mycket kanske, men det passande ändå på något sätt.

   Radera