söndag 20 juni 2021

The Mystery of D.B. CooperTitel: The Mystery of D.B. Cooper / Flygkaparen som försvann
Genre: Dokumentär
Land: Storbritannien
År: 2020
Regi: John Dower

Handling: Den mystiske D.B. Cooper kapar ett flygplan i USA 1971 och kommer spårlöst undan med $200.000. 50 år senare är fallet fortfarande olöst. I dokumentären får vi följa utredningen samt fyra olika berättelser om vem denna mystiska kapare kan ha varit.

Omdöme: Det är svårt att inte fascineras av flygkapningen som skedde i november 1971 mellan Portland och Seattle av den mystiska kaparen som blev kallad för D.B. Cooper. Hade tidigare läst och sett en del, bl.a. filmen The Pursuit of D.B. Cooper (1981) som kom året efter att en pojke hade hittat en del av sedlarna från kapningen på en strand. Filmen var dock långt ifrån lika bra och intressant som historien den bygger på.Dokumentären kombinerar arkivmaterial med nyinspelad rekonstruerad film av vittnenas berättelser. Samtidigt synas även fyra huvudmisstänkta för den ouppklarade flygkapningen. 50 år senare och man kan bara spekulera i vem som utförde denna vågade kupp, om han överlevde och vart lösensumman på $200.000 tog vägen. Ingen kropp hittades, inte heller någon fallskärm. Endast en liten summa hittades nästan 10 år senare på en strand av en pojke som grävde i sanden.Synandet av de fyra misstänkta med hjälp av närstående och i kombination med arkivmaterial och vittnesuppgifter gör detta till en trevlig dokumentär att ta sig igenom. Den må inte komma med några nya bevis som kan leda till en uppklaring av mysteriet, men ger flera intressanta och roliga iakttagelser som gör det kul att spekulera.Utan att vara en expert på fallet eller känna till alla fakta så tycker jag det är en dokumentär värd att se. Just att man kombinerar fakta med spekulationer och vittnesmål gör att man lätt kan välja vad som verkar trovärdigt och möjligt. En bra inblick i fallet och efterspelet. Det förblir ett stort mysterium och det tycker jag dokumentären fångar bra.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.5

4 kommentarer:

 1. Då är det tydligen den här man ska se om man vill veta något om fallet som jag aldrig hade hört talas om. Du gillade tydligen inte Spottiswoodefilmen. Men vad jag har för mig kunde han göra bra saker ibland. Men jag minns inte vad det kan ha varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, denna är att föredra om man vill få lite mer kött på benen. Ett fascinerande kriminalmysterium.

   Spottiswoodes filmer har ett lågt medelbetyg hos mig. Det skulle i så fall vara Shoot to Kill (1988) som är hans mest sevärda.

   Radera
  2. Det är nog Spottiswoodes bästa för mig också. Minns att jag tyckte att filmen och dess galning avslöjar sig själv lite för tidigt, och att spänningen då faller rätt platt. Men den var nog helt okej. Hyfsad liksom. Jag har inte koll på honom egentligen.

   Radera
  3. Nej, inte en perfekt film som du är inne på. Men den är trevlig med skådeplatsen i bergen och hela upplägget. Trevlig äventyrsthriller.

   Radera