fredag 4 juni 2021

The Quiet ManTitel: The Quiet Man / Hans vilda fru
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA/Irland
År: 1952
Regi: John Ford
I rollerna: John Wayne, Maureen O'Hara, Barry Fitzgerald, Victor McLaglen

Handling: Amerikan av irländskt ursprung återvänder till den gröna ön och blir kär i gladlynt flicka, men ryker ihop med lokala sedvänjor och den unga kvinnans envise bror.

Omdöme: Lite intressant när man i efterhand läser om filmen att John Ford, John Wayne och Maureen O'Hara samtliga sa att de höll denna film som sin favorit eller bland sina tre favoriter som de gjorde. Fast det är inte så konstigt att förstå då de verkar ha haft trevligt, filmen är lagom lättsam och dessutom var det en stor familjeaffär. Ford hade t.ex. sin äldre bror i en biroll och en av sönerna var med och utförde stunts. O'Hara hade två yngre bröder som var med i biroller. Wayne flög över sina söner till Irland och så vidare.
Sean Thornton (John Wayne) har tagit sig ända från USA till Irland och anländer till tågstationen på den irländska landsbygden. Det visar sig att han återvänt hem då han föddes i byn och nu beslutat sig för att köpa sitt barndomshem och slå sig ner. Han får dock bekymmer med grannen, Will Danaher (Victor McLaglen) som försökt köpa grannstugan i flera år av den rika änkan som äger den. Vad som även komplicerar saken är att Sean blir förtjust i Wills lillasyster Mary Kate (Maureen O'Hara). Som tvättäkta rödhårig är hon hetlevrad och envis.
John Wayne och Maureen O'Hara är bra tillsammans och det kan man säga om de flesta. Det är som sagt märkbart att skådespelarna haft kul och trevligt när de spelat in filmen. Victor McLaglen var den enda som blev Oscarsnominerad, men i mitt tycke är Barry Fitzgerald i rollen som Michaleen Oge Flynn den som genomgående är bäst som en slags gubben-i-lådan som dyker upp hela tiden och länkar ihop samtliga.
Filmen kom att vinna två Oscars. Dels vann John Ford för bästa regi, dels vann den för bästa foto. Det är svårt att klaga på dessa vinster då regin får ihop allt på ett gemytligt sätt och fotot genomgående prickar rätt och känns modernare än tidigt 50-tal. Känns även som i princip varje scen är genomtänkt, inte minst under utomhusscenerna som fångar den vackra irländska landsbygden.
Till stora delar funkar filmen fint och det blir trevligt och mysigt att se hur Sean försöker charma Mary Kate, som uppenbarligen vill att han ska uppvakta henne. Helt enkelt blir det inte för Sean då de gamla sederna följs till punkt och pricka, vilket gör honom något frustrerad med tanke på hur han är van vid att saker går till i staterna.
Kan tycka att filmen tappar en aning mot slutet när Sean och Will ska göra upp en gång för alla för att reda ut deras ständiga grälande. Man har valt att göra det hela utdraget och tanken är nog att det ska vara underhållande och roligt. För egen del känns det som det nästan övergår till fars och pajkastning, vilket är synd då jag annars gillar filmen. Avslutar helt enkelt lite svagt, annars är det nära en svag fyra vilket det nog är sett till resten av filmen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar