lördag 26 juni 2021

The VikingsTitel: The Vikings / Vikingarna
Genre: Äventyr/Drama/Action
Land: USA
År: 1958
Regi: Richard Fleischer
I rollerna: Kirk Douglas, Tony Curtis, Ernest Borgnine, Janet Leigh

Handling: Einar och Eric är två halvbröder. Einar är en stor krigare och Eric är en f.d. slav, men ingen av dem känner till den andres identitet. När tronen i Northumbria - i Britannien - blir fri för övertag, tävlar de två bröderna mot varandra om den, men de har väldigt olika motiv - och båda involverar prinsessan Morgana.

Omdöme: Einar (Kirk Douglas) är vikingaledaren Ragnars (Ernest Borgnine) son och den som leder vikingarna under deras räder och krig. Nu har de siktet inställt på den brittiska kungen Aella (en sliskig Frank Thring). Detta eftersom de kidnappar Morgana (Janet Leigh) som är bortlovad till kungen. På så vis kan de byta henne mot en förmögenhet. Men Einar har inte räknat med att slaven Eric (Tony Curtis) ska lägga sig i och bli förtjust i Morgana, precis som Einar är.

Kirk Douglas lär alltid ha drömt om att spela viking vilket besannades här då han själv producerade filmen och alltså axlar huvudrollen. Regin står Richard Fleischer för som hade regisserat Douglas ett par år tidigare på äventyrsfilmen 20,000 Leagues Under the Sea (1954). Utan att vara direkt insatt eller någon expert på vikingatiden så känns det som en realistisk titt på denna tid. Även bra att det inte blir någon studiokänsla då man spelat in på plats runt de norska fjordarna och ett riktigt slott (inspelat i Frankrike).

Douglas har verkligen gått in för rollen och är den mest lysande stjärnan. Inte bara kul att Ernest Borgnine är med, utan även att han spelar Douglas far, trots att han i själva verket var 1½ månad yngre än sin "son". Men visst ser han äldre ut, så det är inget man tänker på. Janet Leigh är annars trevlig att se innan hennes roll i storklassikern Psycho (1960). Hon var redan gift med Tony Curtis och samma år som denna film kom födde hon parets andra dotter - Jamie Lee Curtis.

Filmen tycker jag blir mer intressant än strålande. Den har något och är lite småtrevlig att ta sig igenom. Gillar trots allt dessa klassiska historiska äventyr eller kostymdramer om man så vill, även om det gjorts bättre i mitt tycke. Mot slutet kan jag inte låta bli att tänka på smått underskattade The War Lord (1965) där Charlton Heston leker rövare. En sak denna film för övrigt lider av är något svag och ibland för dominant musik, vilket sänker helhetsintrycket en del.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Denna ser jag mycket hellre än den moderna tv-serien med samma namn. Kul att du skrev om 20,000 leagues. Jag har precis skaffat den, och kanske skriver om den själv någon gång. Tänkte den skulle få konkurrera med Underwater (1955) och It Came from Beneath the Sea (också 1955)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20,000 Leagues Under the Sea gillade jag, bättre än jag hade trott att den skulle vara. De två du nämner kände jag inte till. Efter att ha kollat upp dem får jag erkänna att jag inte känner mig så sugen :)

   Radera
  2. Underwater är föregångaren till The Deep (1977) och levde på att woman lead syntes i baddräkt så mycket, men framförallt att den var en så avancerad film för sin tid med dess undervattenfoto. It Came... var unik för dess specialeffekter. Man kan skratta åt dem idag, men som ren filmhistoria har den definitivt sitt värde, även beträffande en del fotolösningar mm. Men även för dess orytmiska berättande som en mall för hur jag tycker att man INTE ska göra.

   Radera
  3. Ja, visst är det så att de flesta filmerna faktiskt har något av värde, även om de inte alltid är bra. Beror på hur man ser på det och vad man tittar på :) Tack för info om de två filmerna.

   Radera