måndag 28 juni 2021

Tu hijo / Your SonTitel: Tu hijo / Your Son / Din son
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Spanien/Frankrike
År: 2018
Regi: Miguel Ángel Vivas
I rollerna: Jose Coronado, Ana Wagener, Asia Ortega, Pol Monen

Handling: När hans son hamnar på sjukhus efter en misshandel försöker pappan leta reda på de skyldiga, utan att tänka på konsekvenserna.

Omdöme: Premissen är inget man inte sett förr där någon, i det här fallet en far, söker hämnd för att någon i hans närhet, i det här fallet hans son, farit illa. Då pappan Jaime (Jose Coronado) även är läkare, går tankarna lite till isländska Eiðurinn / The Oath (2016) där pappan som är läkare försöker skydda sin dotter. Eller varför inte danska Underverden / Darkland (2017) där huvudpersonen också är en läkare som utkräver hämnd, i det fallet efter att hans lillebror råkat illa ut.
Jaime är alltså läkare och jobbar på ett lokalt sjukhus i Sevilla. Han har en mycket bra relation till sin son Marcos (Pol Monen) och de tar ofta löprundor tillsammans runt vattnet. Men när sonen tas in på sjukhuset efter en svår misshandel, kraschar livet för familjen. Hans fru och dotter är givetvis bedrövade, Jaime likaså. Men Jaime tänker inte låta de skyldiga komma undan och tar lagen i egna händer.
Absolut inget fel på inledningen och upplägget där vi får följa den bedrövade Jaime som minst sagt får det att svarta för ögonen. Och det kan man förstå. Frustrationen över att känna sig maktlös och att de skyldiga kommer undan måste vara hemsk och obeskrivlig. Att ta saken i egna händer är det enda vettiga för honom i den situationen, utan att egentligen veta hela historien eller bry sig om konsekvenserna.
Hade tidigare sett Secuestrados / Kidnapped (2010) av Miguel Ángel Vivas som var en trevlig överraskning. Här lyckas han långt ifrån lika bra, tyvärr. Har alltså inget emot upplägget och den här typen av vigilante-filmer där någon närstående till offret hämnas. Det är bara det att det gjorts bättre många gånger förr. Visst finns det mer här än vad det först verkar, men det saknas även ett driv i storyn. Alldeles för mörkt på fel sätt. Mörk familjetragedi istället för mörk hämnd, det gör stor skillnad. Stark tvåa till svag trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

  1. "Min" hämnarfilm på liknande tema: Efter Lucia https://www.imdb.com/title/tt2368749

    SvaraRadera
    Svar
    1. After Lucia är klart bra, gillar den (och andra filmer av regissören). Den är dock annorlunda mot denna, så jag skulle inte riktigt sätta dem i samma kategori.

      Radera