måndag 5 juli 2021

21 GramsTitel: 21 Grams / 21 gram
Genre: Drama
Land: USA
År: 2003
Regi: Alejandro G. Iñárritu
I rollerna: Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro, Charlotte Gainsbourg, Melissa Leo, Eddie Marsan, Clea DuVall

Handling: En berättartekniskt bruten historia om en hjärtsjuk mattelärare, en religiös före detta kåkfarare och en instabil småbarnsmamma, vars liv flätas samman i samband med en bilolycka.

Omdöme: Det är ingen munter historia Alejandro G. Iñárritu tar med oss på. I sin första engelskspråkiga långfilm behandlas förlust och död. Han har tagit hjälp av tre toppskådisar i Sean Penn, Naomi Watts och Benicio Del Toro och gett dem tre starka roller att spela. Tre karaktärer vars öden och liv sammanflätas efter en tragedi.Matematikprofessorn Paul Rivers (Sean Penn) kämpar med sviktande hälsa och hans fru Mary (Charlotte Gainsbourg) vill bli gravid med hans barn innan han dör. Cristina Peck (Naomi Watts) är en f.d. drogmissbrukare vars make och barn är med om en olycka. Jack Jordan (Benicio Del Toro) är en ex-kåkfarare som blivit kristen och bildat familj med Marianne (Melissa Leo), men som nu ställs inför sitt livs tuffaste prövning.Filmer där en rad olika personers liv flätas ihop av en olycka eller liknande händelse kan oftast bli bra. Några filmer jag kommer att tänka på är bl.a. Grand Canyon (1991), Shorts Cuts (1993), Crash (2004) eller varför inte regissörens nästa film Babel (2004). Denna är nog ändå tyngre, kanske inte helt nattsvart, men det är helt klart ett starkt och välspelat drama som synar ett par människors mörkaste stunder.Det är inte en typ av film man suktar efter att se om, ändå var det läge att se den igen. Med tanke på de duktiga skådespelarna är det inga större problem att se om filmen, trots att man vet att det inte väntar någon enkel titt.Vad som gör det hela lite annorlunda är att man valt att berätta historien icke-linjärt. Med andra ord klipps och hoppas det en hel del i berättandet vilket gör att vi under filmens gång får ta del av saker som kommer att hända senare. Om det är rätt sätt att berätta historien på eller inte är lite svårt att säga, men visst får det en annan effekt på det här viset.Starkt och välspelat är det allt där inte minst trion Penn, Watts och Del Toro alla ger övertygande prestationer. Vad gäller filmen som helhet så är den kanske lite för deprimerande och tycker nog att Alejandro G. Iñárritu lyckats göra ett par bättre filmer senare. Men det är en klart sevärd, stark och alltså välspelad film.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Naomi Watts brukar vara bra. Men detta verkar vara deprimerande i onödan.

  Om jag minns rätt fanns det en missuppfattning om att själen väger 21 gram och att kroppens vikt minskar med den massan när man dör, vilket skulle utgöra beviset för att vi har en själ och att den väger just 21 gram. Tydligen beror viktminskningen istället på att mer luft andas ut när man dör. Om den överskjutande luftmängden nu verkligen kan utgöra hela 21 grams vikt. Vad vet man som lekman, och än viktigare, vad vet vetenskapsmännen egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tre är som sagt klart bra. Filmen hade nog vunnit på att ha lite mer värme.

   Radera