torsdag 1 juli 2021

Before and AfterTitel: Before and After
Genre: Drama/Kriminalare/Mysterium
Land: USA
År: 1996
Regi: Barbet Schroeder
I rollerna: Meryl Streep, Liam Neeson, Edward Furlong, Alfred Molina

Handling: 16-åriga Jacob blir misstänkt för mordet på sin flickvän. Hans föräldrar får ett dilemma, ska de berätta vad de vet för polisen, eller ska de undanröja bevisen.

Omdöme: Namnet Barbet Schroeder kände man till, vad han/hon annars gjort var lite mer oklart. Visar sig att han gjort solida filmer som Barfly (1987), Reversal of Fortune (1990), Single White Female (1992) och Desperate Measures (1998).I ett litet samhälle där de flesta känner varandra, jobbar Carolyn (Meryl Streep) som barnläkare. Hennes make Ben (Liam Neeson) är en någorlunda framgångsrik konstnär och jobbar hemifrån. De har två barn i 16-åriga Jacob (Edward Furlong) och den yngre Judith (Julia Weldon). En familj som har det gott ställt, men där allt kanske inte står rätt till.När en tonårig flicka hittas död i snön intill en väg, vill polisen prata med Jacob som vittnen sett med flickan. Men Jacob är försvunnen och pappa Ben hittar blod i Jacobs bil. Instinkten säger att han ska skydda sin son till varje pris, men vad tycker Carolyn och Judith om det?Vad vi får är ett drama-mysterium som bygger på en bok. Två föräldrars och ett syskons kärlek, en misstänkt pojke och många frågetecken. Kan han verkligen vara skyldig? Hur väl känner de sin son? Kan någon annan ha varit inblandad? Varför har sonen flytt? Eller har någon fört bort honom? Många frågor som behöver besvaras när Jacob hittas.Filmen är egentligen inte så tokig i grunden. Howard Shore bidrar med oftast stämningshöjande musik och mysteriet utvecklas ganska bra. Däremot är det lite si och så med regin och produktionen som lämnar en del att önska. Allt faller liksom inte på plats som det borde göra.Streep och Neeson gör vad de kan, men höjer sig inte till någon Oscarsklass. Furlong är också stabil och mer nedtonad än väntat efter hans desto mer skrikiga roll i Terminator 2: Judgment Day (1991). En som däremot inte håller måttet är Julie Weldon som lillasystern Judith. Hon är tyvärr svag och man förstår varför hon inte fick någon vidare karriär. Sen får man säga att Alfred Molina i rollen som advokaten Panos Demeris inte direkt övertygar. Det hjälper inte heller att han är lik Borat, vilket givetvis blir lite komiskt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

  1. Streep är alltid suverän. Utom tydligen i denna film som jag inte sett. River Wild var förstås meningslös. Men det var inte hennes fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, hon är även bra här, men det är svårt att få ut så mycket mer i denna film.

      Radera