lördag 24 juli 2021

Blood Red SkyTitel: Blood Red Sky
Genre: Action/Skräck/Thriller
Land: Tyskland/Tjeckien/USA
År: 2021
Regi: Peter Thorwarth
I rollerna: Peri Baumeister, Alexander Scheer, Kais Setti, Roland Møller

Handling: En kvinna med en mystisk sjukdom tvingas till handling när en grupp terrorister försöker kapa ett flygplan under en transatlantisk nattflygning.

Omdöme: Tänk dig om du slog ihop filmerna Flightplan (2005) och Non-Stop (2014) med Snowpiercer (2013) och Train to Busan (2016) - då vet man lite vad som väntar med denna tysk-tjeckisk-amerikanska produktion.Nadja (Peri Baumeister) är sjuk och ska ta nattflyget från Tyskland över Atlanten till New York tillsammans med sin son Elias (Carl Anton Koch). Där ska hon genomgå en behandling för att försöka rädda hennes liv. Men när en grupp terrorister kapar planet mitt över Atlanten, visar det sig att Nadja är en blodtörstig vampyr som man inte vill leka med. Kaos utbryter på planet av flera anledningar...Det är svårt att undvika att veta vad filmen går ut på om man kollar in trailers och liknande, men visst kan det komma som något överraskande om man går in blankt. Det uppenbarar sig dock relativt tidigt vad Nadja egentligen är. Filmen bjuder på något lite annorlunda och den är också ganska underhållande, det får man ge den.Att filmen balanserar på en skör tråd kan man inte blunda för. Det kan nämligen gå rejält åt pipan med en sån här film om man slänger in en massa taffliga dataeffekter och går för långt med det hela. Tack och lov håller man sig för det mesta inom gränserna och klarar balansgången. Vi får även ett par återblickar som berättar bakgrunden lite grann, så allt utspelar sig inte ombord planet. Men det gör även att speltiden kommer upp i två timmar vilket inte riktigt känns befogat för en sån här film.Under filmens gång känns det som att den håller sig i kragen under första halvan, kanske lite mer. Den ballar sedan inte ur, men det börjar bli lite för mycket en stund under filmen andra halva. Det stabiliseras dock tillräckligt för att inte urarta helt när vi når filmens upplösning och det gör trots allt att filmen klarar ett godkänt betyg. Ungen blir dock ett smått störningsmoment på sina håll, men det kunde också blivit klart värre. Allt som allt är det inte en bortkastad titt och de som gillar den här typen av filmer lite extra bör kunna stilla sin blodtörst.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

  1. Flightplan var det jag tänkte på när jag såg reklambilden. Jag gillade flightplan. Kul grej med sjukdomen. Men tydligen avslöjar trailern filmens unikum. Som trailern för Tarantinos From Dusk Til Dawn som avslöjar twisten att filmen blir en vampyrfilm. Skottpengar på sådana trailerproducenter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är trots allt vad filmen går ut på, och man får reda på det relativt tidigt i filmen. Svårt att hålla det borta från trailern :)

      Radera