fredag 23 juli 2021

Doc HollywoodTitel: Doc Hollywood
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1991
Regi: Michael Caton-Jones
I rollerna: Michael J. Fox, Julie Warner, Woody Harrelson, Bridget Fonda

Handling: Den unge doktorn Benjamin Stone har fått ett nytt jobb i L.A. som plastikkirurg, men på vägen dit kör han vilse och rakt in i ett staket i den lilla staden Grady. Som straff får han 32 timmars samhällstjänst och arbetar av det på stadens sjukhus och blir lite småkär i ambulansföraren Lou.

Omdöme: Ibland känner man för lite Michael J. Fox. Hans bästa har man sett ett par gånger. Denna hör inte till hans bättre, men då den inte hade setts på bra länge var det som att se den för första gången. Michael J. Fox spelar Benjamin Stone som är en ung läkare på väg till Los Angeles där han vill jobba som plastikkirurg. På vägen dit kör han vilse och krockar sin Porsche i en liten håla vid namn Grady.Väl i Grady döms han till samhällstjänst på den lilla läkarmottagningen då stadens doktor är en gammal otrevlig man som endast vill bli störd om det är på liv och död. Benjamin kalls snart för Doc Hollywood och alla vet att han kommer från storstaden och endast är på genomresa. Men stadens borgmästare och många andra försöker övertyga honom att stanna. Kanske kan kärleken få honom att stanna när han träffar Lou (Julie Warner)?Michael J. Fox är stabil som vanligt, utan att behöva ta i för fullt. Han omgärdas också av trevliga skådespelare som Julie Warner som funkar fint som kärleksintresset Lou, Woody Harrelson som Hank som själv har ögonen på Lou och så Bridget Fonda som Nancy Lee som är borgmästarens dotter och ser Doc Hollywood som vägen ut från Grady.

Nancy Lee - "Is that a star?"
Hank - "No, that's Ted Danson."
Man vet ju vart det kommer leda, men vägen dit behöver inte vara så tokig. Det tar dock en stund innan jag känner att filmen charmar mig. Blir väl inte direkt golvad av det hela, men sakta men säkert vinner den över mig, ungefär som Benjamin. För är storstadslivet, att tjäna extra mycket pengar och det materiella verkligen det viktigaste och vad Benjamin vill?Grady är en mysig liten stad, utan att vara direkt pittoresk. Det känns som om tiden stått still på ett positivt sätt. Folk är hjälpsamma och vänliga, gamla traditioner gör att folk umgås och trivs ihop. Tycker filmen får fram det ganska bra ju längre in man kommer. Även tack vare Carter Burwells musik som gör att det skapas lite mer känslor än om det endast vore en lättsam komedi. En del hjärta uppvisas helt enkelt och det är alltid ett plus. Noterbart att det också bygger på en bok, vilket man kanske inte hade trott på förhand.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Nej usch, MJFox... The key to my success lär ha lite bra poänger men vad mer? Teen Wolf? Bläää.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch? Nej, det var inte snällt sagt om Michael J. Fox ;) Tycker ändå det är något ganska mysigt med en del av hans filmer, och denna hade jag inte sett på länge så jag kom inte ihåg ett skvatt. Lite svårt att gräva fram sådana filmer för egen del (som jag inte sett på ett tag eller inte kommer ihåg, men som är vad jag känner för just då).

   The Secret of My Succe$s är en gammal favorit, ja. Setts många gånger. Du har ju Tillbaka till framtiden-filmerna som är trevliga. Finns en del annat också.

   Radera
  2. Det måste vara något fel på mig. Jag tyckte back to the futurefilmerna var meningslösa. Om jag minns rätt spelade de in 2an och 3an samtidigt, för någon marknadsundersökning visade på begränsat intresse för en uppföljare trots ettans stora succé. Fox passade väl bäst som tv-skådis tycker jag. Det betyder inte att man är sämre, men det är oftast en annan sorts produktioner, mer slätstrukna som ska tilltala en bredare publik. Det gällde fram tills dess HBO blev sin egen kabelproducent, ungefä.

   Radera
  3. Alla har olika smak, så är det bara. Jo, visst är det så att vissa passar/funkar bättre som TV-skådisar.

   Radera