torsdag 15 juli 2021

FerryTitel: Ferry
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Belgien/Holland
År: 2021
Regi: Cecilia Verheyden
I rollerna: Frank Lammers, Elise Schaap, Huub Stapel, Monic Hendrickx

Handling: Den hänsynslöse Ferry Bouman skickas till sina hemtrakter Brabant av sin chef Brink för att hämnas ett angrepp på deras gäng. När han möter den underbara Danielle och gamla familjefejder dyker upp igen, börjar Brabant genomborra hans hårda utsida.

Omdöme: Ferry (Frank Lammers) jobbar sedan många år tillbaka åt Brink (Huub Stapel) som är en boss i den undre världen i Amsterdam. Ferry utför det mesta som behöver göras vad gäller att ta hand om problem med folk, inklusive att döda. Nu skickas han ner till de södra delarna av landet och sina gamla hemtrakter på gränsen till Belgien. Där ska han leta upp de tre som gav sig på och rånade Brinks verksamhet och tysta dem för alltid. Under resans gång hälsar Ferry på sin sjuka syster Claudia (Monic Hendrickx) och träffar Danielle (Elise Schaap) på campingen där en av männen Ferry letar efter håller sig gömd.Belgisk-holländsk produktion som visar sig vara en prequel till TV-serien "Undercover". Detta utspelar sig alltså innan serien, en serie jag varken sett eller kände till. Det spelar mindre roll då det inte känns som man måste ha sett serien för att kunna uppskatta det här. Hade nog varit det omvända om detta utspelade sig efter nämnda serie, så klart.Ferry visar sig vara ocharmigt charmig. Med andra ord är han svår att inte tycka om, även om han varken ser bra ut, är särskilt trevlig eller direkt pratglad. Just detta gör att han funkar bra som huvudperson. Han är även en iskall mördare, men när han är runt Danielle släpper han den sidan och hon ser en man med gott hjärta. Frågan är bara om hon kan ha en framtid med en man som Ferry? Givetvis vet hon inte vad han sysslar med - än så länge.Frank Lammers och Elise Schaap är båda klart bra och har även bra kemi ihop. Filmen hade bara kunnat bli en pang på kriminalhistoria, men man får elegant med denna kärlekshistoria som verkar vara dömd att misslyckas. Överhuvudtaget tycker jag filmen funkar bra från början till slut. Man hejar på Ferry, men vet att klockan nog klämtar för honom...Kanske var det rätt film vid rätt tillfället, eller så är den bara bra. För jag gillar det här och blir alltså lite charmad av den ocharmige Ferry. Tror dock inte filmen hade varit vad den är utan Danielle som är en trevlig karaktär som får Ferry på andra tankar, åtminstone för en stund. Hur det ska gå blir svårt att avgöra och det tycker jag filmen gör bra. Att den inte bara är enkelspårig och förutsägbar, för det är den inte. En del våld, kärlek, humor plus en del värme. Svag fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Netflix alltså. Hmmm, får väl se den hos någon vän då, kanske. Får lite Breaking Bad-vibbar, vilket inte är min grej. Inte "en hel del våld" heller. det är svårt att komma undan ultravåld och knarkmissbruk nuförtiden. Å andra sidan beskriver du deras personligheter så bra så man blir ju intresserad. Verkar vara bra agerat/regisserat.

  Förr klagades det på att kvinnor aldrig fick regissera filmer. Med kvinnliga regissörer skulle filmerna bli bättre och mindre våldsamma och porriga. Men jag ser ingen större skillnad, om någon alls, på manliga och kvinnliga regissörer. De verkar vara lika bra och dåliga och göra samma saker. Så kritiken var nog felaktig, liksom kritiken mot manliga politiker. "Bara kvinnor fick vara ledare, blir världen bra". Verkar inte göra någon skillnad där heller.

  Fast det kan ju vara tecken på att det inte är regissörerna som bestämmer över filmen utan producenterna (vilket jag alltid hävdar). Och det är likadant inom politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker att inte bry mig så mycket om det är Netflix eller något annat. Förutom loggan i början kan det vara vilken film som helst. Dessutom är det ju ändå viss skillnad på amerikansk och i det här fallet europeisk produktion.

   Ibland märker man att det är en kvinnlig regissör, men oftast gör det ingen skillnad. Och visst är det så att det många gånger är andra högre upp som bestämmer. Och när någon kommer till en sådan maktposition, spelar det ingen roll vem du är och vilka värderingar du en gång hade. Många gånger blir du ganska snabbt "en i gänget" och följer med strömmen.

   Gjorde en lista över mina 20 favoritfilmer regisserade av kvinnor. Var ett par år sen, men ändå.

   Radera
 2. Håller med!

  Och det förstår jag att du inte bryr dig om ifall det är netflixproduktioner de tär bara det at t jag inte abonnerar på dem så jag måste se dem hos bekanta.

  Gillar din kvinnolista skarpt fast du har för många Bigelowfilmer. Strange days var misslyckad-. Och jag dissar lite hennes klassiker Point break i min näst senaste bloggtext. Men Hurt locker kunde tom jag uppskatta. Fast den är väldigt ofemenin!

  Många bra filmer på den listan, Thirteen, Woodsman, och Coppola gillar jag ju som jag skrivit förr. Kul att du gillar The kids are alright. En riktigt bra HBTQ-film för en gångs skull. ja det är ju Boys don't cry också.

  Jag är nog fördomsfull för Life without me tyckte jag jättemycket om men jag trodde inte det var nåt för män. Och Fish Tank kan jag aldrig glömma heller. Andrea Arnolds enda bra film. För att den handlar om henne själv. Nu blir jag iallafall sugen på att se Fast Times at... Få ser hur jag kan ordna det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det är klart att sånt spelar in, det förstår jag.

   Listan gjorde jag 2016 och det var de 20 jag gillade mest då. Strange Days och ett par andra skulle nog bytas ut mot några nyare filmer idag.

   Filmerna bland de övriga 20 var ju några av de som inte kom med. Vissa av dem gillade jag mer än andra, men inte tillräckligt för att vara bland de 20 :)

   Har ingen aning och bryr mig egentligen inte ifall det är en film som faller män, kvinnor eller utomjordingar i smaken ;) Så länge det är en bra film och jag gillar den.

   Radera