onsdag 28 juli 2021

Funny FarmTitel: Funny Farm / Livet på landet
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1988
Regi: George Roy Hill
I rollerna: Chevy Chase, Madolyn Smith Osborne, Kevin O'Morrison, Joseph Maher

Handling: Andy och Elizabeth flyttar från storstaden ut på landet för att slippa stressen. Men med ett gäng galna grannar och en död kropp i trädgården är livet på landet inte avkopplande.

Omdöme: I vad som skulle komma att bli George Roy Hills sista film, även om han levde till 2002, plockades Chevy Chase in för att axla huvudrollen och bära filmen. Vid sin sida har han den för mig okända Madolyn Smith Osborne. Kanske inte så konstigt då hon inte hade någon vidare karriär och gjorde skralt med roller efter att ha gift sig år 1988 med NHL-spelaren Mark Osborne.Chevy Chase och Madolyn Smith Osborne spelar paret Andy och Elizabeth som får nog av storstan och flyttar till sin drömkåk ute på landet. Andy är en sportjournalist som nu tänker sadla om och skriva sin första roman som han fått kontrakt för. Elizabeth är lärare, men tanken är att de ska bilda familj och hon ska ta hand om hemmet.Problemen börjar redan första dagen då de får strul med flytten, men huset och lugnet på landet är det inget fel på. Åtminstone inte till en början. Andy får svårt att koncentrera sig på skrivandet med en massa störningsmoment. Elizabeth har däremot inga problem med att skriva lite för skojs skull mellan trädgårdsarbetet och inredningen av huset.Hade fått för mig att filmen försökte vara mer av en crazykomedi med en massa tokigheter och där huset visar sig vara en katastrof. Riktigt så blir det inte. Det är istället filmen The Money Pit (1986). Nej, här blir det oftast seriösare och nästan mer en romantisk dramakomedi. Den försöker vara lite av varje, men i grunden blir det bara en komedi som inte lyckas särskilt väl. Visst har den sina ögonblick där inte minst Chevy Chase är lite rolig så att man får sig några skratt. Annars är det inget att direkt hänga i julgranen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

 1. Blev George Hill bestraffad med regiförbud i Hollywood efter denna? Den tjänade in produktionskostnaderna men vad jag har fått lära mig innebär det en förlust eftersom en film måste tjäna mycket mer än vad den kostade för att ge avkastning och därmed gå med vinst, eftersom bolagen dessutom ligger ute med pengar tills de börjar trilla in igen. Skräckexemplet är väl Apocalypse Now som gick med konkursförlust men som gått med vinst under årtiondena som gått. Men det räcker inte för ens karriärs eller filmproduktionsekonomins skull. Chevy Chase är en sådan där kille jag kan tycka är rolig, men bara för att man ska tycka det. Det är väl hans vänliga men lite bortkomna och dumma leende som gör det, hos mig. https://youtu.be/uq-gYOrU8bA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst på vad gäller detta. Kan vara så, men tror mer på att han självmant drog sig tillbaka på äldre dar.

   Vad gäller Chevy Chase så ser jag honom som en typisk 80-tals skådis (även om man inte heller ska glömma en del han gjorde i slutet av 70-talet). Rolig i en del blandat med mindre bra filmer där han inte klarar av att rädda filmen. Men jo, visst är det hans leende och lite dumma stil där hans ansikte kan se ut som ett frågetecken som charmar ibland ;)

   Radera